НКРЕКП дала добро на сертифікацію "Оператора ГТС України"

Поділитися
НКРЕКП дала добро на сертифікацію "Оператора ГТС України" Ліцензування оператора ГТС мають узгодити з регулятором ЄС © gaz-system.pl
Коболєв спрогнозував терміни завершення анбандлінга.

Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, (НКРЕКП) у п'ятницю, 21 листопада, ухвалила попереднє рішення про сертифікації ТОВ "Оператор ГТС України". Після позитивного рішення Секретаріату Енергетичного Співтовариства компанія зможе здійснювати транспортування газу й обслуговування газотранспортних систем як юридично самостійний оператор ГТС, повідомляє прес-служба "Оператора ГТС України".

Голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв прогнозує, що процес анбандлінгу (відділення оператора ГТС від "Нафтогазу") буде завершено протягом місяця.

"Український регулятор ухвалив попереднє рішення щодо сертифікації ТОВ "Оператор ГТС України". Це означає, що черговий важливий крок на шляху до відокремлення оператора ГТС успішно зроблено. Остаточне рішення очікуємо у другій половині грудня", - написав Коболєв на своїй сторінці у Facebook.

НКРЕКП скерує пакет документів до Секретаріату Енергоспівтовариства, для узгодження процедур з європейським регулятором.

"Нас чекає ще багато роботи, пов'язаної з передачею ГТС під контроль Мінфіну і трансфером активів між "Укртрансгазом" і новим оператором ГТС... Анбандлінг відбувається у повній відповідності до плану, його завершення важливо як в контексті переговорів з Росією, так і для приведення нашого законодавства у відповідність до європейсьеого", - зазначив голова "Нафтогазу".

Як повідомлялося, 15 листопада президент Володимир Зеленський підписав закон про анбандлінг. Закон "Про внесення змін до деяких законів України у зв'язку з відокремленням діяльності з транспортування природного газу" № 264-9 було прийнято Верховною Радою 31 жовтня.

Він передбачає створення оператора ГТС, незалежного від "Нафтогазу".

Проведення анбандлінга зробить можливим укладення нового договору про транзит газу згідно з європейським енергетичним законодавством.

Докладніше читайте в матеріалі Алли Єрьоменко "ГТС слізьми не зарадиш" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі