Падіння ВВП України за місяць поглибилося до 12% з 4,5% – ICU

Поділитися
Падіння ВВП України за місяць поглибилося до 12% з 4,5% – ICU © Bloomberg
За підсумками другого кварталу аналітики прогнозують падіння до 10%.

Падіння ВВП України в квітні поглибилося до 12% у квітні з 4,5% у березні. Про це повідомляє глава департаменту макроекономічних досліджень інвестиційної компанії ICU Сергій Ніколайчук на своїй сторінці в Фейсбук.

Наголошується, що тільки сільське господарство залишалося стійким до кризових явищ.

Згідно з повідомленням, у квітні падіння промислового виробництва поглибилося до 16.2% р/р (з 7.7% р/р у березні), а сезонно скоригований обсяг виробництва знизився на 6.0% м / м. Спостерігалося падінням видобутку вугілля та залізної руди (на 35% р/р і 16% р/р відповідно), виробництва металургії (на 30% р/р) і товарів інвестиційного призначення та тривалого використання.

Між тим фармацевтична і хімічна галузі продовжували демонструвати високі результати, збільшивши обсяги виробництва на 17.1% р/р і 6.5% р/р відповідно.

У квітні роздрібна торгівля знизилася на 23% р/р (порівняно з 6.1% р/р у березні). Оптовий товарообіг продовжував знижуватися - на 4.0% г/г у січні-квітні (2.8% р/р у 1кв20).

Показники оптової торгівлі та вантажних перевезень не змінилися настільки різко в порівнянні з показниками 1кв20, залишаючись відносно стійкими до дії карантину.

Кращу стійкість показало сільське господарство, де скорочення виробництва продукції тваринництва у січні-квітні скоротилося до 1.4% р/р (з 1.8% р/р у 1кв20). Такий результат відзначився відновленням виробництва птиці та яєць за скасування експортних обмежень для вітчизняних виробників.

"Ділова активність відновлюється, про що, власне, свідчать такі високочастотні показники, як виробництво електроенергії, масштаби переміщень українців пішки і автомобілями, кількість вакансій тощо. Але "розморожування економіки" все ще сильно стримується обмеженнями на громадський транспорт та іншими заходами соціального дистанціювання", - йдеться в повідомленні.

ICU очікують падіння ВВП в 2кв20 приблизно на 10% р/р.

Читайте також: Реформа системи охорони здоров'я в Україні продовжується зі змінами

Раніше міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігор Петрашко повідомив, що підстави для зміни прогнозу зниження реального валового внутрішнього продукту (ВВП) України на 2020 рік поки відсутні.

Згідно з даними Держстату, реальний ВВП України в першому кварталі 2020 року впав на 1,5% порівняно з першим кварталом 2019 року. У порівнянні з попереднім кварталом скорочення ВВП склало з урахуванням сезонного фактора 0,8%.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі