Перша десятка товарів, що найбільш експортуються з України, складається з сировинних товарів – Мінекономіки

Поділитися
Перша десятка товарів, що найбільш експортуються з України, складається з сировинних товарів – Мінекономіки
У міністерстві запевнили, що серед експортованих товарів є товари з доданою вартістю.

Самими експортованими продуктами з України, за даними Міністерства розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України, в 2019 році стали продукти агропромислового комплексу. Про це повідомив торговельний представник України Тарас Качка.

Найбільше Україна експортувала кукурудзи - на $ 5,2 млрд. В цілому українські виробники продали за кордон 32 млн тонн цього продукту, що на 11 млн тонн більше, ніж у минулому році. У грошовому вираженні експорт кукурудзи зріс на $ 1,7 млрд. Більшість кукурудзи Україна експортувала в ЄС - 15 млн тонн, Китай продали 4,2 млн тонн, в Єгипет - 3,8 млн тонн.

На другому місці за обсягом експорту - соняшникову олію. Його експортували на $ 3,78 млрд. Найбільше продали в Індію (2,1 млн тонн), ЄС (1,77 млн тонн) і Китаю (838 тис. тонн).

Пшеницю Україна експортувала на $ 3,65 млрд (19,96 млн. тонн), що робить її третім за обсягом товаром українського експорту. Найбільше продали в Туреччину, Бангладеш і Єгипет.

На четвертому місці за обсягами експорту - окатиші з залізної руди ($ 1,6 млрд), п'яте місце - концентрати залізні ($ 1,42 млрд), шосте місце - залізні кабелі ($ 1,32 млрд), сьоме - напівфабрикати з вуглецевої сталі, ПВХ або отримані безперервним литтям ($ 1,29 млрд). Восьме місце за обсягами українського експорту займає ріпак. Його продали на $ 1,26 млрд, дев'яте місце - соєві боби (експортували на $ 1,16 млрд в рік), а на десятій позиції з експорту - макуха з соняшникового насіння ($ 0,975 млрд).

"Нехай вас не лякає сировинность першої десятки. У топ 100 товарів на рівні 10 знаків присутні і товари з доданою вартістю - і вагони і телефонні апарати і двигуни", - прокоментував Качка.

Повідомлялося, що Україна впевнено продовжує просувати сільськогосподарську продукцію на зовнішні ринки. Зокрема, на європейський. Зараз вона займає третє місце, після США і Бразилії, по експорту агропродукції в ЄС.

Як писало ZN.UA, в українському експорті частка сировинних товарів зростає. За підсумками листопада 2019 року їх частка досягла 80%.

Більш детально читайте в статті Тетяни Богдан, завідуючої відділом державних фінансів Growford Institute (Київ), "Периферійники".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі