Правління НБУ заявило про тиск з боку Коломойського

Поділитися
Правління НБУ заявило про тиск з боку Коломойського © Нацбанк України / Flickr
Серед організаторів атак назвали депутата Дубінського.

Правління Національного банку України заявило про тиск та цілеспрямовані інформаційні атаки на НБУ з боку олігарха та колишнього співвласника "Приватбанку" Ігоря Коломойського.

"Кілька тижнів триває сфокусована атака на Національний банк у формі замовних спекуляцій та наклепу у медіа, проплачених мітингів під стінами НБУ і навіть спроби насильницького вторгнення в НБУ "тітушками". Ми вважаємо, що цей тиск на Національний банк здійснює олігарх та ексвласник "Приватбанку" Ігор Коломойський, який заборгував державі 5,5 млрд дол. США, виведених із "Приватбанку" до націоналізації", - йдеться в заяві правління НБУ.

У регуляторі зазначили, що головною метою атаки є дискредитація НБУ та реформи з очищення банківського сектору, а також намагання спровокувати зміну керівництва регулятора, яка в майбутньому призведе до ручного управління НБУ, а також перешкодити співпраці з МВФ, який проти повернення "Приватбанку" колишнім власникам.

"Про замовний характер цієї інформаційної кампанії та про те, що замовником є саме Ігор Коломойський, говорять низка фактів. По-перше, мітингарі під НБУ, за свідченням медіа, отримують гроші за участь у мітингах. По-друге, до мітингів з 25 листопада долучилися працівники "Нікопольського заводу феросплавів" та інших підконтрольних Ігорю Коломойському підприємств, які до цього пікетували офіси "Приватбанку" у Дніпрі та Києві. По-третє, атака реалізується через головного "виконавця" – депутата Олександра Дубінського, якого в медіа називають рупором олігарха Коломойського", - зазначається в заяві.

Нацбанк звернувся до правоохоронних органів з проханням не допустити протиправних дій, оскільки атаки можуть загрожувати налагодженій роботі регулятора та безпеці співробітників.

"Попри тиск, ми і надалі захищаємо спільну позицію держави: колишні власники банків мають нести відповідальність за виведення коштів вкладників та доведення банків до банкрутства", – резюмували у відомстві.

Нагадаємо, що Шостий апеляційний адмінсуд 19 грудня розгляне апеляційну скаргу держави на рішення Окружного адмінсуду від 18 квітня про скасування націоналізації Приватбанку.

У свою чергу ще на початку листопада Ігор Коломойський заявив, що розраховує повернути собі право власності на банк, в іншому випадку - отримати компенсацію.

21 грудня 2016 року "Приватбанк" перейшов у державну власність. Держава отримала 100% в його капіталі, фінустанову було докапитализировано на суму 116,8 млрд грн. В кінці червня 2017 року Кабмін вирішив докапіталізувати банк ще на 38,5 млрд гривень на підставі пропозицій НБУ та висновку незалежного аудитора - компанії EY.

Сьогодні суди різних інстанцій розглядають сотні проваджень, пов'язаних із "Приватбанком".

Докладніше читайте в статті Юлії Самаєвої "Схема Optima" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Підготував/ла Ирина Знась
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі