Путін готовий пожертвувати рублем заради зростання золотовалютних резервів РФ - Bloomberg

Поділитися
Путін готовий пожертвувати рублем заради зростання золотовалютних резервів РФ - Bloomberg Путін "приніс у жертву" обмінний курс рубля © profinance.kz
Російського президента турбує волатильність, але поки що він готовий платити цю ціну за збереження фінансової безпеки країни.

Росія погрязла у найдовшій рецесії за останні два десятиліття, і для неї немає поки хороших економічних новин. Але є один показник, який стабільно зростає, це найголовніше для президента РФ Володимира Путіна - золотовалютні запаси, пише агентство Bloomberg.

На 19 лютого російські золотовалютні запаси склали 379 мільярдів доларів, на 29 мільярдів більше, ніж при мінімальних значеннях у квітні.

У той час як Китай та Саудівська Аравія вже витратила десятки мільярдів доларів, щоб зміцнити свою валюту, Цетробанк РФ веде лінію політики невтручання. В кінці 2014 року російська влада витратили 67 мільярдів доларів на невдалу спробу стабілізувати курсу рубля, після чого більше не було витрачено на це ні копійки. Більш того було куплено більше іноземної валюти минулої весни.

Заступник голови ЦБ Дмитро Тулін підкреслив, що "скільки б ні було витрачено з валютних резервів на стабілізацію рубля, домогтися цього не вийде".

Трохи більше року назад Путін змінив свою позицію і вирішив будь-якою ціною економити гроші Кремля. Він припустив, що золото і тверда валюта стануть кращою фінансовою гарантією РФ.

Отже, обмінний курс був принесений у жертву, а спроби зміцнити рубль Путін визнав "пропалюванням резервів".

Як наголошується в статті, від моменту приходу Путіна до влади резерви РФ становили лише 13 млрд доларів. Зовнішній борг було сплачено, а вже в 2008 році Росія вийшла на третє місце за розміром золотовалютних запасів після Китаю і Японії. "Володимир Путін оцінив важливість резервів у 2008-2009 роках, коли завдяки їм вдалося пережити кризу без істотних втрат", - говорив тоді екс-міністр фінансів Олексій Кудрін.

Путін відкинув заклики використовувати кошти ЦБ для того, щоб оживити економіку: "золотовалютні резерви створюються Центральним банком для інших цілей, а не для фінансування поточних економічних проблем".

Разом із тим, як наголошується в статті, падіння нацвалюти викликало сплеск інфляції в РФ, а споживчі ціни підскочили на 12,9% за минулий рік, це найбільший показник починаючи з 2008 року. У той же час слабкий рубль відкрив для деяких місцевих компаній можливість успішно конкурувати у себе вдома і за кордоном.

Два високопоставлених чиновника підтвердили агентству, що Путін регулярно запитує у помічників доповіді про баланс резервів. Російського президента турбує волатильність, але поки що він готовий платити цю ціну за збереження фінансової безпеки країни. За даними агентства, в одному з двох резервних фондів, "призначеному для інфраструктурних та інших довгострокових проектів", сьогодні міститься 71 млрд доларів, з них третина вже розподілена. Путін особисто приймає рішення про витрати з коштів цього фонду, сказано в статті.

Чиновники вважають, що до 2018 року обидва фонду можуть бути повністю спустошені, якщо не відновляться ціни на нафту або уряд не знайде інших способів покривати дефіцит. Як тільки сресдтва закончаться, Кремль буде змушений піти на хворобливе скорочення витрат або підвищити податки.

Читайте також: Moody's прогнозує тривалу рецесію в Росії через нафту і санкції

Видання The Economist писало, що російська економічна криза переростає з гострої в хронічну. МВФ прогнозує Росії скорочення економіки ще на 1% в цьому році. Російські чиновники почали похмурі розмови про "нову реальність", визнаючи, що їхня орієнтована на експорт енергоносіїв модель економіки себе вичерпала. Водночас, Росія навряд чи зіштовхнеться з такими ж гострими проблемами, які обвалилися на неї в 2014-му.

Раніше на Всесвітньому економічному форумі в Давосі Екс-глава Мінфіну Олексій Кудрін попередив мешканців Росії про новий пік кризи. Його турбує зниження інвестицій, які зазвичай дозволяють зробити заділ на майбутнє.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі