Рада прийняла закон про заборону колекторам погрожувати їх боржникам

Поділитися
Рада прийняла закон про заборону колекторам погрожувати їх боржникам Рада прийняла ряд обмежень для роботи колекторів
Проектом пропонується визначити поняття "колекторська діяльність"

Верховна Рада прийняла за основу депутатський законопроект про захист прав боржників при здійсненні колекторської діяльності. Про це повідомляється на сайті парламенту.

Проектом пропонується визначити поняття "колекторська діяльність". Згідно з проектом, "колекторська діяльність - це професійна діяльність з врегулювання простроченої заборгованості здійснюється суб'єктами врегулювання такої заборгованості спрямована на добровільне погашення боржником на користь кредитора простроченої заборгованості за грошовим зобов'язанням шляхом усній, письмовій взаємодії з ним, його представником ( представниками) (у тому числі з використанням електронного або іншого технічного засобу зв'язку, проведення телефонних переговорів з боржником, направлення письмових повідомлень до боржника, у тому числі в рамках обов'язкового досудового порядку врегулювання спору, повідомлення боржника про наявність заборгованості з допомогою автоінформатора)".

Також документом пропонується заборонити колекторам залякувати боржників, дезінформувати їх, погрожувати і надавати їм неправдиві дані щодо їх заборгованості.

Крім того, пропонується встановити заборону на використання вульгарної і нецензурної лексики, фраз, що зачіпають особисту честь і гідність боржника, його ділову репутацію, а також використовувати силу.

Крім цього, пропонується встановити заборону колекторам зі свого номера і будь-яким способом повідомляти про заборгованість третім особам.

У пояснювальній записці зазначається, що за порушення порядку провадження колекторської діяльності в законопроекті передбачено адміністративний штраф.Закон набуде чинності через шість місяців після його публікації. У випадку порушення порядку провадження колекторської діяльності в законопроекті пропонується ввести адміністративний штраф.

Що насправді загрожує неплатникам? Реальна небезпека втратити квартиру за борги? Як можна реструктуризувати борг перед постачальниками послуг? Можна реструктуризувати борги перед ОСББ і навіть відпрацювати його?

Ці та багато інших важливих питань про комунальні борги рік від року стають все актуальнішими. Читайте докладніше в статті "Борги за комуналку: загрози та лайфхаки" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі