Розслідування у Латвії: продавець «вишки Бойка» живе у підвалі

Відео
Поділитися
Власник фірми-переможця тендеу «Чорноморнафтогазу» з купівлі морської бурової установки Ерік Ванагельс є підставною особою.

До такого висновку прийшли журналісти Балтійського центру розслідницької журналістики на телеканалі TV 3 (Латвія).

Аналізуючи бізнес створення офшорних фірм на підставних осіб, вони торкнулися в тому числі і перемоги на українському тендері фірми Highway investment processing llp, серед засновників якої є 71-річний рижанин Ерік Ванагельс.

Журналісти з'ясували, що прописка Ванагельса була анульована. У квартирі, де він раніше проживав, залишилася племінниця, яка не побажала спілкуватися з репортерами. Тим, однак, вдалося віднайти давню подругу Ванагельса, з якою він підтримує зв'язки - Ельвіру.

У спілкуванні з журналістами та повідомила, що раніше Ванагельс був токарем високого класу. Проте сьогодні - це хворий, старий чоловік.

«Я б так не жила, якби він був олігархом...Тому що він п'є. То він загубив гаманець, то він втратив паспорт. Коли мама його ще вмирала, говорила: «Тільки не виходь за нього заміж, і не прописуй». Він коли п'є, то може з дому винести щось. Тому офіційно я з ним не хотіла. Так... як друг він приходить. А пожитку з нього - цвяха забити не вміє. Там, де він декларував, він теж не живе. Мотається: там, і там. У підвалах десь п'яний був, у нього ноги погризли щури. Сліпий, ледве-ледве на одне око бачить. Ось він приходив місяць тому - поміняв джинси і сорочку. Він прати приходить, тому що йому ніде. Коли він дуже-дуже п'яний, так що сам йти не може, тоді мені хтось телефонує і каже: «Забирайте його»», - розповіла Ельвіра.



Латвійські журналісти з'ясували також, що прізвище Ванагельса було використано у різних фірмах, а наданням послуг зі створення офшорних компаній займається ризька компанія IOS, яка має представництво у тому числі і в Україні. З усіх замовників фірми тільки 2% є резидентами Латвії.

Нагадаємо, раніше ZN.UA писало про те, що при купівлі морської бурової установки «Чорноморнафтогаз» провів тендер між двома пов'язаними між собою фірмами. Номінальним власником обох фірм були рижани Ерік Ванагельс і Стан Горін. Пізніше Горін, який працює страховим агентом, відхрестився від фірми Highway investment.

Ціна покупки була вищою за середньосвітові на 150 мільйонів доларів.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі