Росія хоче двосторонній консорціум з управління українською ГТС в обмін на знижку на газ

Поділитися
Росія хоче двосторонній консорціум з управління українською ГТС в обмін на знижку на газ Росія відновить переговори про вхід у ГТС України в обмін на знижку на газ
Обговорення можливості продажу "Газпрому" частки в ГТС України буде проходити в двосторонньому форматі. Переговори повинні початися в 2014 році.

Умовою знижки на газ для України стала гарантія відновлення переговорів щодо входження "Газпрому" до складу власників української газотранспортної системи, повідомило в середу, 18 грудня державне інформаційне агентство Росії ИТАР-ТАСС з посиланням на джерело, знайоме зі змістом консультацій, які відбулися у вівторок в Москві.

"Переговори щодо ГТС повинні початися на початку наступного року", - сказав він, підкресливши, що обговорення можливості продажу "Газпрому" частки в ГТС України буде проходити в двосторонньому форматі.

Раніше Україна розглядала можливість створення тристороннього консорціуму з управління національною газотранспортною системою за участю Євросоюзу. На брифінгу в середу міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький заявив, що переговори з Росією щодо газотранспортного консорціуму продовжаться "в наступному році". Але глава "Газпрому" Олексій Міллер раніше підкреслював, що "питання тристороннього консорціуму вже давно не є предметом переговорів між "Газпромом" і "Нафтогаз України".

У вівторок президент Росії Володимир Путін після переговорів з українським колегою Віктором Януковичем оголосив про зниження ціни на російський газ для України приблизно на 33% до 268,5 дол. за 1 тис. кубометрів.

Відповідно до підписаної додаткової угоди до контракту ціна на російський газ для України буде визначатися щоквартально. Згідно з контрактом, у формулі ціни на газ є коефіцієнт, який тепер буде скоректований у бік пониження. Він буде розраховуватися "від зворотного", тобто під результат в 268,5 дол. визначиться коефіцієнт.

У разі непідписання з будь-якої причини в установлений термін (до 10 числа першого місяця кожного кварталу) додаткової угоди понижуючий коефіцієнт, який дозволить Україні отримувати газ за 268,5 дол. за 1 тис куб м, виключається.

Варто відзначити, що ще в серпні посол Росії в Україні Михайло Зурабов заявляв, що "Нафтогаз" має можливість купувати російський газ за 268 дол. за 1 тис. кубометрів, але тільки у разі створення газотранспортного консорціуму.

Офіційний Київ оцінює економію від зниження ціни на російський газ до 7 млрд дол. за рік. А для "Газпрому" зниження вартості поставок при збереженні обсягів - це втрата виручки на рівні 2,5-2,7 млрд дол. !zn

Читайте також:

Україна у 2014 році планує збільшити імпорт газу до 30-33 млрд куб. м, прогнозує Ставицький

Коефіцієнт вартості російського газу для України буде переглядатися щокварталу

Купувати російський газ за 268,5 дол. за тис. кубометрів Україна почне з 2014 року

Путін запропонував Януковичу "прагматичну кооперацію" щодо поставок і транзиту газу

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі