Росія погрожує у відповідь на энергоблокаду Криму залишити Україну без вугілля

Поділитися
Росія погрожує у відповідь на энергоблокаду Криму залишити Україну без вугілля Росія перекриє поставки вугілля Україні у відповідь на блокаду Криму © Лівий берег
За словами міністра енергетики РФ, обмеження поставок вугілля буде одним з відповідних заходів. У даний момент без світу в Криму залишаються понад 1,1 млн осіб.

Росія може припинити поставки вугілля в Україну у відповідь на припинення електропостачання, повідомив міністр енергетики РФ Олександр Новак в ефірі радіостанції "Вести FM" у вівторок, 24 листопада.

"Росія постачає вугілля українським енергетикам, і в цьому сенсі можна і потрібно прийняти рішення про припинення поставок вугілля нашими комерційними організаціями, які постачають вугілля на українські електростанції", - сказав він.

За його словами, в короткостроковому періоді це майже не дасть ефекту, так як в Україні є запаси і власний видобуток, але в довгостроковій перспективі виникне дефіцит.

На думку міністра, обмеження поставок вугілля буде одним з відповідних заходів.

За словами Новака, потреба Криму в електроенергії становить близько 1000 МВт на добу у середньому, максимальне споживання - 1100-1300 МВт.

"Зараз ми закриваємо 35-40%, якщо брати від максимуму споживання", - сказав міністр. У Крим переміщено 13 мобільних газотурбінних електростанцій, які виробляють до 300 МВт електроенергії.

24 листопада, голова Міненерго РФ проведе в Криму кілька нарад та огляне ряд об'єктів.

У ніч на неділю, 22 листопада, усі населені пункти Криму залишилися без електрики. Постачання електроенергії припинилися по всім чотирьом лініям, що йдуть з території України. Дві з них через пошкодження опор були виведені з ладу в п'ятницю, дві опори були підірвані в ніч на неділю. Влада півострова ввела режим надзвичайної ситуації.

Напередодні українські активісти, які влаштували энергоблокаду Криму, заявили, що пустять ремонтників до місця події для усунення неполадок, але тільки за однієї умови. Учасники блокади зажадали перерізати дроти на всіх чотирьох лініях, що забезпечують півострів.

"Фактично роботи з відновлення з боку України не ведуться", - сказав Новак, додавши, що до ліній немає доступу. "З якихось політичних мотивацій не йде відновлення цій лінії", - сказав міністр.

Напередодні глава "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що РФ може припинити постачання газу на Україну. За його словами, обсяги передплаченого Україною газу закінчуються. У даний час Україна бере дуже маленький обсяг газу. Але навіть при таких мінімальних відборах газу залишилося всього на кілька днів. "Я думаю, що зараз залишилося дня на два", - уточнив Міллер.

У Києві на це відповіли, що всі потреби України в газі може забезпечити Європа. Причому, як зазначив голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв, не тільки прийдешньої зими, але і наступної, і "будь-якої іншої".

Без світла у Криму залишаються понад 1,1 млн осіб, повідомили ТАСС в оперативних службах. "За даними на сьогоднішній ранок, без електрики в Республіці Крим залишаються понад 900 тисяч осіб та Севастополі - майже 260 тисяч", - сказав співрозмовник агентства.

Російська компанія "Інтер РАО" і "Укрінтеренерго" в кінці 2014 року підписали контракт на експорт електроенергії з Росії в Україну, також сторони домовилися про забезпечення надійного і безперебійного енергопостачання Криму. 30 червня 2015 року "Укренерго" Росії сповістило про припинення поставок електроенергії в Крим з 00:00 1 липня. Незважаючи на це, енергопостачання Криму продовжилося в звичайному режимі завдяки оперативно проведеним переговорам.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі