Росія дасть Україні не знижку на газ, а змінить формулу ціни

Поділитися
Росія дасть Україні не знижку на газ, а змінить формулу ціни
Як запевняють в російській монополії, про знижки мова не йде, вся справа в зміні кон'юнктури ринку, і ціни для Європи теж знизяться. Тим часом у Києві прямо говорять про зміну формули ціни, але про те, на які поступки пішла Україна, поки не відомо.

Україна, вже кілька років вимагає істотного зниження ціни російського газу, може домогтися свого. У Газпромі допускають, що в 2013 році вартість газу для країни зменшиться до $ 352 за 1 тис. куб м. замість очікуваних $ 420.

Як запевняють в російській монополії, про знижки мова не йде, вся справа в зміні кон'юнктури ринку, і ціни для Європи теж знизяться. Тим часом у Києві прямо говорять про зміну формули ціни, але про те, на які поступки пішла Україна, поки не відомо.

Вчора джерело в Кабміні заявило, що Київ домігся коректування формули ціни, і саме тому змінився прогноз вартості газу на 2013 рік. "Навіть з урахуванням змін кон'юнктури ринку за старою формулою ціна мала становити $420 доларів за тисячу кубометрів, і саме вона закладена у прийнятий закон про держбюджет на наступний рік", - підтверджує директор Інституту енергостратегії Дмитро Марунич. Співрозмовник в уряді уточнює, що "нова ціна Газпрому включає знижку, але про те, як її оформити, поки ведуться переговори", пише "Коммерсант-Украина".

Втім, про конкретні зустрічні поступки на адресу Росії поки жодна із сторін не говорить. Джерела запевняли, що Москва була готова знизити ціну газу в обмін на вступ України до Митного союзу. Нібито саме це питання мало розглядатися в ході запланованого вчора, але скасованого візиту до Москви президента України Віктора Януковича.

Посол РФ в Україні Михайло Зурабов уточнював, що візит пана Януковича і його зустріч з президентом Росії Володимиром Путіним відбудуться, тільки "якщо під час цієї зустрічі можна буде вийти на домовленості з підписанням документів", у тому числі в сфері енергетики. Ще в понеділок прес-секретар російського президента Дмітрій Пєсков говорив, що зустріч двох президентів можлива, і російська сторона "зберігає стриманий оптимізм" з цього приводу. Домовлятися ж з "Газпромом" у Москву приїхав глава Міненерго Юрій Бойко. Можливо, саме на цих переговорах сторони повинні визначитися з взаємними поступками і офіційною позицією щодо ціни російського газу для України.

Вартість російського газу для України розраховується за формулою, зафіксованою у контракті, який був підписаний у січні 2009 року на 11 років тодішнім прем'єром Юлією Тимошенко.

Базова ціна на сировину за цією формулою становить $450 за тисячу кубометрів. Вартість газу змінюється раз на квартал виходячи із середньої ціни нафтопродуктів в Європі за дев'ять місяців. До цієї ціни застосовується знижка у 30%, але не більше $100 за 1 тисячу кубометрів, отримана в 2010 році за продовження на 25 років оренди бази Чорноморського флоту.

Після зміни влади в Україні Київ одразу став оскаржувати формулу, намагаючись домогтися від Газпрому її зміни чи отримання знижки. У цьому році мова йшла саме про зниження ціни до $350 за тисячу кубометрів - в Україні вважають цей рівень справедливим, виходячи з вартості газу у Східній Європі у січні 2009 року за вирахуванням вартості його транспортування. Однак у російської монополії завжди заявляли, що не бачать причин для коректування розрахунку вартості газу для України. !zn

Читайте також:

У МЗС не вважають Україну незалежною державою через російський газ

Європа готова модернізувати ГТС України з Росією

Янукович: Високі ціни на газ ведуть до втрати Росією українського ринку

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі