Саудівська Аравія готує на IPO найприбутковішу компанію світу

Поділитися
Саудівська Аравія готує на IPO найприбутковішу компанію світу Підготовка до IPO триває з 2016 року
Стратегія Saudi Vision 2030 передбачає зниження залежності країни від експорту нафти.

Наслідний принц Саудівської Аравії Мухаммед бін Салман у п'ятницю, 1 листопада, дав остаточну згоду на первинне розміщення акцій - IPO - нафтової компанії Saudi Arabian Oil Co. (Saudi Aramco), пише Bloomberg із посиланням на інформовані джерела.

Як повідомляють співрозмовники журналістів, рішення прийняте на засіданні під головуванням кронпринца, він вважає підтримку місцевих інвесторів достатньою для старту процедури IPO, пише "Європейська правда".

Часткова приватизація нафтового гіганта, що вважається найприбутковішою компанією в світі, стане найважливішою зміною в нафтовій промисловості Саудівської Аравії з 1970-х років, коли Saudi Aramco була націоналізована, йдеться в матеріалі.

Нагадаємо, вперше про можливий вихід Saudi Aramco на IPO стало відомо в січні 2016 року. Куратором стратегії Saudi Vision 2030, що передбачає зниження залежності країни від експорту нафти, виступав сам спадкоємний принц.

Отримані від продажу 5% акцій кошти Салман планував направити на реформу економіки. Планувалося, що капіталізація компанії перевищить $ 2 трлн.

Але після двох років підготовки процес було заморожено у серпні 2018 року. Підготовка до розміщення акцій поновилася цього літа.

Ризики "нафтової залежності" знову нагадали про себе у вересні цього року, коли добове виробництво нафти-сирцю у Саудівській Аравії скоротилося майже вдвічі після атаки пов'язаних з Іраном єменських бойовиків-хуситів на НПЗ в Абкайку та родовище в Хурайсі.

Докладніше про атаки дронів на ключові об'єкти нафтової індустрії Саудівської Аравії читайте в статті Миколи Замікули "Атака дронів і примарні погрози" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі