Сорос закликав ЄЦБ до активних дій, щоб не допустити краху світової фінансової системи

Поділитися
© ZN.UA
Ринок держоблігацій єврозони виявився зараз у ситуації, близької до тієї, яка склалася у період глобальної фінансової кризи у 2008 році. Таку точку зору висловив відомий фінансист Джордж Сорос.

Британська газета Financial Times опублікувала у вівторок, 22 листопада, його статтю, написану спільно з відомим німецьким економістом Пітером Бофінгером.

Із крахом у вересні 2008 року американського інвестиційного банку Lehman Brothers світова фінансова система опинилася на межі колапсу через втрату ліквідності і граничного рівня ризиків. Тільки необмежене кредитування Центробанками провідних індустріальних країн світу банків та інших фінансових інститутів дозволило врятувати ситуацію.

Однак через три роки після цих тривожних подій у життя починає втілюватися аналогічний сценарій, попереджає Джордж Сорос. Для вирішення нинішньої ситуації Європейський центральний банк (ЄЦБ) повинен активізувати монетарну політику і ввести граничну прибутковість за облігаціями країн єврозони.

«Фінансові ринки зараз перевіряють ЄЦБ на міцність, намагаючись зрозуміти, наскільки далеко він готовий дозволити їм зайти у своїх діях, - відзначає Сорос. - ЄЦБ повинен за будь-яку ціну відбити атаки на держоблігації країн єврозони».

Сорос радить ЄЦБ ввести граничний рівень прибутковості за 10-річними облігаціями на рівні 5%, а потім знижувати цю ставку. «Держоблігації традиційно розглядаються ринками як найбільш стабільні цінні папери, однак вихід прибутковості за облігаціями Італії та Іспанії за межі 7% перетворює їх на дуже ризиковані активи, що відлякує традиційних інвесторів», - підкреслює американський фінансист.

«Введення межі на прибутковість за держоблігаціями країн єврозони є надзвичайною і тимчасовою мірою, проте вона необхідна для стабілізації фінансового ринку зони євро», - резюмував Сорос.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі