Спрощенці почали тікати

Поділитися
Під гаслом «Владу — геть!» минулого тижня в Запоріжжі відбулася наймасовіша за останні кілька років акція протесту...

Під гаслом «Владу — геть!» минулого тижня в Запоріжжі відбулася наймасовіша за останні кілька років акція протесту. На майдані перед будівлею обласної держадміністрації зібралося понад 4 тис. представників малого і середнього бізнесу.

— Люди зрозуміли, що від цієї влади чекати нічого, — заявила керівник спілки підприємців «Ніка» Лідія Кривенко. — Півроку ми надавали владі свої пропозиції, однак нині можливості для діалогу вичерпано.

З цією думкою солідарна і віце-президент обласної спілки промисловців і підприємців (роботодавців) «Потенціал», голова правління спілки підприємців «Порада» Ірина Лех: «Ініційоване владою громадське обговорення Податкового кодексу було профанацією. Наші пропозиції попросту виявилися непотрібними, оскільки чиновники заздалегідь записали, що всіх усе влаштовує».

Всупереч таким настроям, місцева влада щосили намагається зробити вигляд, що нічого особливого не відбувається. Громадськості малюють цілком втішну картину про те, що кількість малих підприємств в обласному центрі щороку зростає. На 1 жовтня ц.р. їх було понад 30 тис. Середньоспискова кількість найманих працівників малих підприємств за дев’ять місяців становила більш як 52 тис., що на 535 більше, ніж за аналогічний торішній період.

— Та я не став би цілком довіряти цим цифрам, — каже заступник міського голови Запоріжжя Віталій
Гриценко. — Сьогодні деякі підприємства припинили свою діяльність без ліквідації юридичної особи, тобто продовжують існувати лише на папері. Це триває доти, доки податкова адміністрація не виписує нагадування з пред’явленням штрафних санкцій, і вже тоді їм доводиться закривати свій бізнес.

Скільки зафіксовано таких випадків, заступнику міського голови невідомо: «На жаль, у мене таких даних немає, це йде через податкову адміністрацію. Ми зробили запит, але відповіді поки що не одержали. Однак, повірте, ця цифра чимала».

Ніхто з розсудливих людей у цьому й не сумнівається. За винятком наших доблесних митарів, чия
поведінка схожа на дії партизан на тимчасово окупованій території. Упродовж дня автор цих рядків безуспішно намагався довідатися в обласній податковій
адміністрації цифру, яка невідома міській владі, терпляче вислуховуючи: «А навіщо вам це треба?
А що ви збираєтеся писати? Почекайте, ми узгодимо в керівництва»... Узгодження, судячи з усього, тривають дотепер.

Зрозуміло, що про досягнення говорити набагато приємніше. Нещодавно заступник голови обласної ДПА Сергій Давидков заявив, що, за оперативними даними, у регіоні спостерігаються значні темпи зростання податкових надходжень. Збори до державного бюджету цього року зростуть на 29%, і податківці успішно виконають усі плани, визначені Мінфіном.

Судячи з повідомлення податкової прес-служби, все дуже добре й на поприщі підприємництва. За дев’ять місяців із початку року суб’єкти малого підприємництва сплатили податків на 8,8% більше, ніж за аналогічний торішній період.

Це ж треба, така удача, та ще за відсутності економічних передумов!

За даними головного управління статистики в Запорізькій області, кількість найманих працівників малих підприємств м. Запоріжжя в 2009 році скоротилася на 6,2%. У середовищі суб’єктів підприємницької діяльності спад іще більший: кількість зайнятих зменшилася на 10,2%. Гадаєте, цього року стало краще?

— Наша спілка об’єднує більш як 100 колективів підприємців, — каже І.Лех. — І за останні місяці п’ята частина з них подала заяви про припинення діяльності. Нещодавно спілкувалася з працівниками однієї з районних податкових інспекцій — ситуація просто гнітюча. Кажуть, такого ще не було, аби щодня надходило до 30 заяв від підприємців про припинення діяльності. І ніякі вмовляння, що, мовляв, почекайте, ще Податковий кодекс не ухвалений, може, усе буде нормально, не діють.

У підприємницькому середовищі значно посилилося розуміння того, що краще вже не буде, а буде тільки гірше, продовжує пані Лех. Насправді Податковий кодекс — лише остання крапля. Проблема набагато глибша — у невиправдано жорсткому адмініструванні. Податківців нічого, крім штрафів під будь-якими приводами, не цікавить. Підприємців змушують показати прибуток, інакше відмовляються приймати декларації. А з чого його взяти, якщо рівень життя населення знизився, замовників на товари і послуги значно поменшало? Залишається два виходи — піти в тінь або ж на біржу праці.

Обидва варіанти для держави явно програшні. Тому не зайвим буде врахувати думку, яку висловлюють навіть чиновники.

— Я вважаю, що владі насамперед потрібно починати з себе, — каже заступник Запорізького міського голови В.Гриценко. — Депутатам, коли вони голосували за Податковий кодекс, не слід було переносити дію податків на нерухомість, депозити на 2012—2015 роки. Правила гри мають бути паритетними. Якщо ми кажемо, що державі важко, то важко має бути всім. Потрібно показати особистий приклад, а потім уже висувати вимоги до іншого.

Справедливе зауваження. Та в тому й лихо, що нашим реформаторам своя сорочка ближча, а податки з чужої кишені — кращі.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі