США і Китай хотіли закінчити торгову війну, але Трамп підвищив мита. Що далі?

Поділитися
США і Китай хотіли закінчити торгову війну, але Трамп підвищив мита. Що далі? Торгова війна уповільнює зростання світової економіки © depositphotos / tumsasedgars
Трамп анонсував підвищення мит на низку китайських товарів з 10% до 25% вже з п'ятниці. Заява схвилювала фінансові ринки.

Президент США Дональд Трамп в понеділок через Twitter анонсував різке збільшення імпортних мит на китайські товари, в результаті яких під дією обмежувальних тарифів може виявитися весь експорт з Китаю в США. Ця заява, зроблена в момент, коли очікувалося закінчення американо-китайської торгової війни, що триває більше року, схвилювала фінансові ринки. Газета The Wall Street Journal спробувала розібратися, чи прийдуть США і Китай до продуктивної угоди або все закінчиться ескалацією напруги у війні, яка уповільнює зростання світової економіки.

Підвищення мит

Одностороннє підвищення мит з боку Трампа обґрунтовується сумнівною необхідністю усунення торгового дефіциту США. Він вирішив вести непотрібні конфлікти з союзниками за сталь і алюміній. Єдиною країною, до якої таке ставлення хоч якось виправдано, є Китай. Пекін дуже часто порушував глобальні торгові правила, під якими він підписався, щоб отримати прибуток. Китай займається крадіжкою комерційної таємниці та інтелектуальної власності. Виступити єдиним фронтом з союзниками проти Пекіна було б найкращим варіантом для США, але Трамп вирішив розібратися з проблемою одноосібно, і його засіб досягнення цієї мети - мита. Не можна заперечувати, що попереднє підвищення мит на китайські товари підштовхнуло Пекін до перемовин, хоча тарифи також спричинили за собою витрати для споживачів і виробників в США, особливо в сільському господарстві. Нове підвищення мит з 10% до 25% призведе до руйнівних наслідків, якщо сторони не досягнуть угоди, яка змусить Китай припинити свою недобросовісну поведінку.

Торгова угода

Трамп і голова Китаю Сі Цзіньпін обидва хочуть укласти угоду, але жоден з них не готовий йти на серйозні поступки. Трамп потребує угоди, щоб усунути невизначеність у торгівлі, яка, за словами десятків генеральних директорів американських компаній, сповільнила інвестиції в бізнес. Недільна заява президента в Twitter про те, що підвищення тарифів - одна з головних причин сильної економіки США, є протилежністю реальності. Економіка зростає всупереч митам, але не завдяки їм, а кількість робочих місць в США скоротилася в цьому році частково через уповільнення темпів зростання китайської економіки.

Трампу потрібна сильна економіка, оскільки він прагне переобратися на другий президентський термін. Багато виборців вважають його дії щодо Північної Кореї і Венесуели сумнівними, так що торгова угода з Пекіном може стати єдиним проривом Трампа у зовнішній політиці. Укладення угоди також стало б виконанням центральної обіцянки його передвиборної кампанії 2016 року.

Що стосується голови КНР Сі, то йому угода потрібна навіть більше, ніж Трампу. Американські мита завдають шкоди китайському експорту, але Китай ще також страждає від надмірного внутрішнього боргу і нераціонального розподілу капіталу. Лю Хе, головний радник Сі з економіки, розуміє, що Китай потребує більшої лібералізації економіки. Торгова угода може допомогти переконати націоналістів у Пекіні, які хочуть зберегти комерційний статус-кво.

Крах переговорів може призвести до різкого економічного спаду в Китаї і навіть політичної нестабільності. Сі отримав підтримку виборців, обіцяючи повернути Китаю колишню велич і панування, а торгова війна вже змусила деякі глобальні компанії перенести виробництво з Китаю в інші країни.

Суть переговорів полягає в тому, що Сі повинен поступитися більше, ніж Трамп. Китай вже має в основному вільний доступ до ринку США. Основна вимога Китаю полягає в тому, щоб Трамп підняв свої тарифи, що є розумним кроком, якщо Китай погодиться припинити численні торгові порушення. Це включає в себе захист інтелектуальної власності, зниження мит до рівня США, скорочення субсидій для державних компаній, більш ліберальні правила для спільних підприємств і припинення крадіжки інтелектуальної власності. США також хочуть гарантій виконання угоди. Це включає в себе одностороннє право накладати каральні мита без права Китаю на відповідні дії. Беручи до уваги майбутні президентські вибори в США, Трамп хоче, щоб угода була досить вигідною, щоб притупити неминучу критику з боку демократів.

Торговий парламентер Білого дому Роберт Лайтхайзер в понеділок заявив, що Китай "відмовляється" від своїх попередніх зобов'язань, і нові мита набудуть чинності в п'ятницю. Світ вступив у період бурі до затишшя, яке настане тільки якщо обидві сторони зможуть побачити перспективу примирення крізь загрози своїм торговим інтересам.

Китайці не повинні недооцінювати небезпеку того, що негативно думка США по відношенню до їх торгової практики сильно зміцнилася. Угода з Трампом може бути найкращим шансом для китайців уникнути спалаху протекціонізму проти них в Конгресі.

Що стосується Трампа, то скасування мит в обмін на серйозні зміни в політиці Китаю - вигідна угода. Він від цього виграє, не відмовляючись ні від чого, окрім мит, які, за його словами, він вводить тільки в якості важеля тиску. Альтернатива може бути жахливою. Китай постраждає від повномасштабної торгової війни, як постраждають і США, і президентство Трампа.

Торгова війна між США і Китаєм почалася навесні 2018 року, коли Вашингтон прийняв рішення підвищити мита на алюміній і сталь з низки країн, зокрема, з Китаю. На саміті "Великої двадцятки" в Буенос-Айресі Трамп і Сі погодилися на перемир'я у торговій війні, домовившись відкласти до березня 2019 року введення нових торгових мит.

Трамп на початку квітня розповів, що на переговорах вдалося досягти прогресу, а США і Китай близькі до того, щоб укласти угоду. Однак 7 травня США анонсували підвищення мит на ряд товарів китайського виробництва з 10% до 25% уже з цієї п'ятниці, а в найближчій перспективі готуються обкласти 25%-вим митом інші товари імпорту з Китаю.

Детальніше про торгову війну між двома наддержавами читайте в матеріалі Олексія Їжака "Холодна" війна з "гарячими" сутичками" в тижневику "Дзеркало Тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі