Стрес-тест НБУ виявив у дев'яти банках ризики достатності капіталу

Поділитися
Стрес-тест НБУ виявив у дев'яти банках ризики достатності капіталу © Прес-центр НБУ
В НБУ спостерігають різке зростання ризиків у бвнках, що активно кредитують малий і середній бізнес.

Нацбанк провів експрес-тести 26 українських банків, на які припадає 91% всіх активів банківської системи. Більшість банків показали кращі результати, ніж рік тому, проте виявлена вірогідна потреба в капіталі для дев'яти банків. Дані тесту наведені в Звіті про фінансової стабільності НБУ.

"На них припадає 30% активів сектора. Серед них два державних банки з часткою 25% активів. Сукупна потреба в капіталі протягом одного року може скласти 10,3 млрд грн", – йдеться у звіті.

У той же час НБУ зазначає, що це значно менше у порівнянні з оцінками стрес-тесту 2019 року, який передбачав продовження циклу економічного зростання і показав потребу в капіталі 14,1 млрд грн, а за несприятливим сценарієм, що передбачає падіння економіки і глибоку девальвацію, - 37,4 млрд грн.

"Причина такої різниці в тому, що ряд банків вжили заходи для підвищення стійкості після завершення попереднього стрес-тестування... Особливість цієї кризи - різке зростання ризиків для банків, що активно кредитують малий і середній бізнес. У традиційних щорічних стрес-тестах не робилося припущення про значні збитки в сегменті МСБ, адже під час попередніх криз він був стійким до шоків", – наголошується в звіті.

Читайте також: У Нацбанку вважають конкурс на голову правління Ощадбанку відбувся

Раніше повідомлялося, що платоспроможні банки в травні 2020 року отримали 3,756 млрд грн чистого прибутку, тобто на 29,3% менше, ніж за той же період 2019 року (5,313 млрд грн).

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі