Суд відхилив багатомільярдний позов ФГВФО до колишнього власника "Дельта Банку"

Поділитися
Суд відхилив багатомільярдний позов  ФГВФО до колишнього власника "Дельта Банку" "Дельта Банк" вивели з ринку в 2015 році
Як не залишити фракцію без подарунків до Нового року.

Північний апеляційний господарський суд відмовився задовольняти скаргу Фонду гарантування вкладів фізичних осіб до колишніх власників і топ-менеджменту збанкрутілого "Дельта Банку". Відповідне рішення було винесено судом 27 листопада, повідомляє Finbalance.

Колегія суддів залишила без змін рішення Господарського суду Києва від 16 вересня, який задовольнив заяву колишніх топ-менеджерів збанкрутілого "Дельта Банку" і залишив без розгляду позов ФГВФО про відшкодування 19,83 млрд гривень збитків.

Апеляційна інстанція підтримала висновки суду першої інстанції про те, що спільний розгляд позовних вимог Фонду може "перешкоджати з'ясування взаємних прав і обов'язків сторін та суттєво ускладнить вирішення спору, оскільки в даному випадку при розгляді справи суд повинен буде дати оцінку умов кожного з укладених кредитних договорів".

ФГВФО наполягає, що "Дельта Банк" в особі керівництва та членів комітетів правління протягом 2012-2015 років здійснював "економічно невиправдану ризикову діяльність" з кредитування пов'язаних осіб на пільгових умовах і без належного забезпечення з подальшим виведенням коштів через банки-нерезиденти.

Розмір збитку, нанесений банком державі в особі ФГВФО, позивач оцінює у 19,83 млрд гривень. Цей збиток, на думку Фонду, було завдано спільними рішеннями членів наглядової ради, правління та кредитного комітету. У цю суму включені заборгованість за 12 договорами кредитної лінії, укладених між "Дельта Банком" і позичальниками, а також за договорами поруки.

В якості відповідачів у позові вказані ексголова наглядової ради і колишній мажоритарний власник "Дельта Банку" Микола Лагун, а також колишні члени правління і наглядової ради цього банку Олена Попова, Віталій Масюра, Фіглус Марцин, Ярослав Порохняк та інші.

Редактор відділу економіки DT.UA Юлія Самаєва зазначає, що це вже не перший позов ФГВФО до банків, який відмовилися розглядати українські суди.

"Дельта банк" - один з тих банків, в якому Фонд гарантування спеціально проводив forensic-аудит за гроші платників податків, що б потім притягнути до відповідальності колишніх власників і менеджмент банку за доведення його до неплатоспроможності. На жаль, поки що результатів немає. Більш того, це не перший позов Фонду зі спільною відповідальністю, який українські суди відмовляються розглядати через процесуальні складнощі. І дивує в цій справі не так позиція суддів, як завзятість Фонду гарантування, який продовжує подавати такі позови після сотої відмови. У випадку з "Дельта банком" ціна питання – майже 20 млрд гривень", - пояснила журналістка.

DT.UA писало, що банкрутство "Дельта Банку" стало найбільшим на банківському ринку за всю історію незалежної України.

ПАТ "Дельта Банк" був визнаний неплатоспроможним 2 березня 2015 року, тоді ж в банк була введена тимчасова адміністрація. Рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію ПАТ "Дельта Банк" було прийнято Нацбанком 2 жовтня того ж року.

До літа 2019 року вкладникам "Дельта Банку" в межах гарантійної суми були виплачені майже 16 млрд гривень компенсації, або майже 97% запланованих виплат.

Детальніше про банкрутстсво "Дельта Банку" і судову тяганину з Фондом гарантування вкладів читайте у матеріалі Юлії Самаєвої "Fake Forensic" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі