Світовий банк прогнозує зростання світової економіки

Поділитися
Світова економіка переходить від фази післякризового пожвавлення до фази повільного, але досить стабільного зростання, яке триватиме у 2011 і 2012 роках. Про це йдеться у доповіді Світового банку (СБ) «Глобальні економічні перспективи на 2011 рік».

Світова економіка переходить від фази післякризового пожвавлення до фази повільного, але досить стабільного зростання, яке триватиме у 2011 і 2012 роках. Про це йдеться у доповіді Світового банку (СБ) «Глобальні економічні перспективи на 2011 рік».

У документі зазначається: «У більшості країн, що розвиваються, ВВП знову вийшов на рівні, які спостерігалися б у відсутність циклу спаду-підйому. Хоча стабільне зростання прогнозується до кінця 2012 року, оздоровлення економіки в низці країн з ринком, що формується, у Європі та Азії і деяких країнах з високим доходом залишається неміцним. Якщо на національному рівні не буде вжито заходів для виправлення ситуації, високі рівні заборгованості домашніх господарств та безробіття і слабкість житлового та банківського секторів, імовірно, стануть гальмом для економічного підйому».

За оцінками експертів СБ, зростання світового ВВП, що склало у 2010 році 3,9%, у цьому році сповільниться до 3,3%, перш ніж вийде на рівень 3,6% у 2012 році. «У регіонах Європи й Центральної Азії очікується, що слідом за зниженням ВВП на 6,6% у 2009 році виробництво зросте у 2010 році на 4,7% завдяки глибокій реструктуризації, що проводиться в декількох країнах. Виробництво у Болгарії, Киргизстані, Литві і Румунії в 2010 році залишилося на попередньому рівні або знизилося, і прогнозоване зростання обсягів виробництва в цих країнах всього лише 2% в 2011 і 3,3% у 2012 році. Процес оздоровлення економіки в регіоні залишається особливо чутливим до стану справ у країнах Європи з високим рівнем доходу, стабільність ситуації з суверенною заборгованістю якої викликає побоювання», - йдеться в документі.

«З позитивної сторони варто відзначити швидке зростання внутрішнього попиту в країнах, що розвиваються, якому належить провідна роль у розвитку світової економіки», - наводяться в документі слова головного економіста та старшого віце-президента по країнах Світового банку Джастіна Іфу Ліня.

«Проте є і негативний момент: якщо в країнах єврозони збережеться стурбованість у зв'язку з суверенним боргом її членів, обсяги виробництва в багатьох країнах, що розвиваються, які мають тісні фінансові та торговельні зв'язки з розвиненими європейськими державами, можуть істотно знизитися», - зазначив він.

У 2010 році різко зріс чистий приплив міжнародного акціонерного та облігаційного капіталу до країн, що розвиваються - він збільшився на 42% і 30% відповідно. Обсяги прямих іноземних інвестицій до країн зросли за 2010 рік не настільки значно, на 16%, і вийшли на рівень 410 млрд доларів після зниження на 40% у 2009 році. Автори доповіді стверджують, що значною мірою це пожвавлення пояснюється, перш за все, зростанням інвестицій з країн Азії. «Зростання міжнародних потоків капіталу сприяє підйому економіки у більшості країн, що розвиваються. Проте значний приплив ресурсів в деякі великі країни з середнім рівнем доходу загрожує певними ризиками і може поставити під загрозу відродження економіки у середньостроковій перспективі, особливо у випадку несподіваного підвищення курсів валют або виникнення бульбашок цін на активи», - зазначив директор з питань перспектив розвитку Світового банку Ханс Тіммер.

У більшості країн з низьким доходом у 2010 році спостерігалося зростання торгівлі, а ВВП цих країн збільшилося за 2010 рік на 5,3%. Цьому сприяло підвищення цін на біржові товари, і, меншою мірою, зростання грошових переказів і туризму. Згідно з прогнозами, перспективи цих країн ще більше покращаться, і їхнє зростання складе 6,5% як у 2011, так і в 2012 році.

За матеріалами Взгляд

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі