Світовий банк вказав на недоліки Податкового кодексу

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Новий Податковий кодекс, який набирає чинності з 1 січня 2011 року, містить низку позитивних моментів, проте він не вирішує ключові проблеми податкової політики та адміністрування. Таку оцінку ПК висловлювали у Світовому банку (СБ).
Новий Податковий кодекс, який набирає чинності з 1 січня 2011 року, містить низку позитивних моментів, проте він не вирішує ключові проблеми податкової політики та адміністрування. Таку оцінку ПК висловлювали у Світовому банку (СБ).«Податковий кодекс майже не знижує складність і обтяжливість податкового адміністрування», - йдеться в макроекономічному огляді СБ. Серед негативних аспектів у всесвітньому банку називають зниження податкової бази податку на прибуток (ППП) та податку на додану вартість (ПДВ) через введення податкових пільг. «Таким чином, зниження ставки прямих податків стає фіскально більш складним», - підкреслюється в макроекономічному огляді СБ. Окрім того, на думку банку, Податковий кодекс не вирішив проблеми ухилення від сплати ПДВ та спеціальних режимів, які «були неефективними у стимулюванні економічної діяльності або зниження цін на деяку продукцію в минулому». «Більше того, нова схема ПДВ для зернової та деревообробної продукції діє як податок на експорт і може таким чином стримувати зростання у цих секторах», - підкреслюється в огляді. Також у СБ незадоволені відстрочкою реформи системи єдиного податку, яка призначена для охоплення малого бізнесу в усіх сферах діяльності і зниження ухилень від сплати податків. Серед досягнень у СБ зазначили оптимізацію місцевих податків, реформування податку на прибуток для страхових компаній і консолідацію окремих частин податкового законодавства в єдиний кодекс.
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі