Митниця не хоче дозволяти фізособам безмитно ввозити товари

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Держмитниця звернулася до профільного парламентського комітету з проханням відмовитися від підвищення у десять разів - до 2 тис. євро - порогу вартості товарів, які громадянам дозволено ввозити без сплати мит і ПДВ. В іншому випадку митникам доведеться посилити контроль за декларуванням, що істотно сповільнить процедуру проходження кордону.

Зокрема Держмитниця надіслала лист до комітету Верховної Ради з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики. У ньому викладено зауваження до прийнятого за основу 17 травня законопроекту № 8130-д, який передбачає нову редакцію Митного кодексу. Проект пропонується збільшити з 200 до 2 тис. євро поріг вартості товарів, при ввезенні яких (у ручній кладі або багажі) не потрібно платити податки. З товарами на таку суму можна буде в'їжджати до України без сплати 20% мита і ПДВ кожні 10 днів. При ввезенні продукції до 10 тис. євро передбачається пільгове мито у розмірі 10% від митної вартості.

За словами голови Держмитниці Ігоря Калєтніка, найбільше занепокоєння викликає те, що норми закону "можуть створити умови для переміщення значних обсягів товарів без декларування та оподаткування, особливо тими громадянами, хто проживає і прикордонних районах", пише
"Коммерсантъ-Украина".

Це дозволить громадянам ухилятися від нетарифного регулювання (ліцензування, сертифікації, квотування), вважає митник. "Нас турбує можливість об'єднання певних груп осіб для ввезення товарних партій. Наприклад, кожна з п'яти осіб ввезе товари на 2 тис. євро - це вже 10 тис. євро. І без будь-якого оподаткування. Будь-яку норму, яку ми хочемо затвердити, щоб сподобатися виборцям, необхідно спочатку вивчити. Сума 2 тис. євро не відповідає ані європейським стандартам, ані вимогам Всесвітньої митної організації", - заявив Ігор Калєтнік. (За даними відомства, в ЄС звільнено від оподаткування товари вартістю до 300-450 євро на одну людину).

У Держмитниці основними аргументами проти підвищення порогу називають скорочення бюджетних надходжень (у 2010 році фізособи заплатили мит і ПДВ на 82,6 млн грн при ввезенні товарів вартістю до 2 тис. євро). При цьому обсяг втрат у відомстві оцінили у 3 млрд грн, оскільки припустили, що кожен третій громадянин буде ввозити до України товарів на 1 тис. євро.

Для того щоб контролювати ввезення товарів не частіше "одного разу за десять днів", митникам доведеться "запровадити систему обліку всіх громадян, які перетинають кордон України або є одержувачами товарів, що надходять з-за кордону". "Розробка і експлуатація такої системи потребує значних людських і фінансових ресурсів, - йдеться в листі .- Необхідність тотального обліку громадян та переміщуються ними товарів істотно збільшить час митного контролю та оформлення, призведе до фактичної ліквідації "зелених коридорів", черг і численних скарг з боку громадян, створить підстави для корупційних проявів на кордоні".

Голова профільного комітету Верховної ради Віталій Хомутинник повідомив виданню, що парламентарії вже приступили до аналізу листа Держмитниці. Однак депутат зазначив, що звільнення від оподаткування товарів на суму 2 тис. євро не призведе до істотних втрат для держбюджету. Члени комітету готові до компромісу, але вважають, що Держмитниця намагається чинити тиск на депутатів.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі