У "Нафтогазі" прокоментували заяву РФ щодо "високих тарифів" на транзит газу

Поділитися
У "Нафтогазі" прокоментували заяву РФ щодо "високих тарифів" на транзит газу
"Газпрому" запропонували звернутися в Нацкомісію з тарифів і обґрунтувати зниження.

У "Нафтогазі" нагадали, що Україна розраховує тариф на транзит газу по методології, яка визначена в європейському тарифному кодексі (NC TAR). Про це у Facebook написав виконавчий директор компанії Юрій Вітренко у відповідь на заяви Росії щодо завищених тарифах.

"За цією методологією тариф повинен відповідати актуальним витрат оператора газотранспортної системи. При цьому тариф коригується (зменшується), оскільки такі втрати не повинні перевищувати витрати ефективного і структурно схожого оператора", - написав він.

Він уточнив, що розрахунки транзитного тарифу, які були показані "Газпрому" і які коментує російська сторона, "тільки покривають скориговані витрати оператора ГТС України, і тому цей тариф ніяк не може вважатися завищеними".

За словами Вітренко, "Газпрому" запропонували звернутись до оператора або безпосередньо до регулятора (НКРЕКП) з обґрунтуванням необхідності зниження тарифу, якщо український тариф вище тарифів альтернативних газопроводів, або якщо тариф робить експорт газу невигідним для "Газпрому".

"Таким чином, українська сторона продемонструвала свій конструктивний підхід до продовження транзиту газу, який гарантує, що цей транзит буде економічно вигідним для всіх сторін: української, європейської і російської", - додав він.

Раніше президент України Володимир Зеленський заявив, що не виключає того, що під час нормандського саміту можуть обговорити питання транзиту російського газу через Україну. "Для мене важливо, що питання газу саме по собі було незалежним. Що б не побажали обидві сторони, це питання жодним чином не повинно бути пов'язане з Донбасом. Хоча я не виключаю, що транзит газу також розглянуть в нормандському форматі", - заявив президент.

Міністр енергетики Олексій Оржель запевнив, що Україна більше ніколи не погодиться на "політичну" ціну на російський газ. Росіяни наполягають на укладенні пакетної угоди про транзит газу до ЄС через українську газотранспортну систему і відновлення прямих поставок російського газу, від яких Україна відмовилася у 2014 році. Українська сторона готова піти на це, але лише за умови прив'язки ціни газу до європейського індикатора.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі