У найближчі півтора-два роки РФ не відмовиться від транзиту газу через українську ГТС – голова Ради НБУ

Поділитися
У найближчі півтора-два роки РФ не відмовиться від транзиту газу через українську ГТС – голова Ради НБУ
Данилишин вважає, що РФ доведеться прокачувати 50-65 млрд куб. м газу в рік через Україну.

Російський монополіст "Газпром" буде змушений укладати договір з НАК "Нафтогаз України" на період після 31 грудня 2019 року, оскільки ще півтора-два роки доведеться прокачувати 50-65 млрд куб. м газу на рік через українську газотранспортну систему (ГТС), прогнозує голова Ради НБУ Богдан Данилишин на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

"Тому Росія буде тиснути на Україну, щоб примусити до укладення короткострокового транзитного договору. В цьому ключі - і роздача паспортів жителям Донбасу, і обмеження на постачання різних видів палива. Цілком можливо і військове загострення на Донбасі", - написав Данилишин.

Він зазначає, що запуск газопроводу "Північний потік-2", який повинен був відбутися не пізніше перших днів 2020 року, буде відкладено на вісім місяців.

"Тому я думаю, що транзит російського газу через нашу країну в звичайних обсягах буде здійснюватися не менше півтора років після початку 2020 року", - вважає голова Ради НБУ.

При цьому Данилишин зазначає, що Німеччина не має наміру відмовлятися від підтримки проекту "Північний потік-2", але до 2023 року має намір вивести з експлуатації дев'ять енергоблоків АЕС, через це їй доведеться мало не вдвічі збільшити споживання газу в енергетиці. Крім того, Німеччина в боротьбі за підвищення конкурентоспроможності своєї продукції шукає додаткові шляхи поставок газу, щоб домогтися конкуренції постачальників і зниження його ціни для німецької промисловості.

У той же час він відзначає, що Україна залишається лише об'єктом світових "газових розборок" і не можна розраховувати, що влада Німеччини буде відстоювати необхідність збереження транзиту через Україну. За словами голови Ради НБУ, найближчі півтора-два роки необхідно присвятити пошуку джерела хоча б часткової компенсації тих декількох мільярдів доларів, які держбюджету України перестане отримувати після зниження транзиту.

Данилишин зазначає, що РФ не зможе відмовитися від транзиту мінімальних 10-15 млрд. куб. м газу в рік через Україну, тому що для стабільних поставок газу в Європу необхідно залучення українських підземних газових сховищ.

Раніше повідомлялося, що чергові консультації тристоронніх переговорів щодо транзиту газу з участю Росії, України і Єврокомісії можуть відбутися в другій половині вересня.

21 січня в Брюсселі завершилися тристоронні переговори щодо транзиту газу з РФ до Євросоюзу через ГТС України.

"Нафтогаз" і Еврокомміссія наполягають на збереженні транзиту і підписання нового договору, який відповідатиме європейському енергетичному законодавству.

У свою чергу, уководство "Газпрому" висловило готовність без консультацій продовжити договір, підписаний в 2009 році тодішнім прем'єр-міністром України Юлією Тимошенко.

За словами глави правління "Нафтогазу" Андрія Коболєва, ближче до кінця переговорів Україна отримала пропозицію про умови та обсяги транзиту, котру слід у найближчі два місяці обговорити з Кабміном.

Віце-президент Єврокомісії Марош Шефчович уточнив, що запропонував "Нафтогазу" і "Газпрому" підписати контракт терміном не менш як на 10 років.

Шефчович пропонував провести черговий раунд переговорів травні, однак росіяни відмовилися.

Детальніше про підготовку тристоронньої зустрічі 21 січня і про переговорні позиціії сторін читайте в матеріалі Алли Єрьоменко в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі