У НБУ розповіли, чому гривня зміцнилася

Поділитися
Гривня дорожчає через попит на цінні папери і стабільність економіки країни.

Зміцненню національної валюти в поточному році сприяли ряд факторів: попит на облігації внутрішньої державної позики і нормальна економічна ситуація в країні. Про це заявив заступник голови правління НБУ Дмитро Сологуб під час круглого столу, який організував Finclub, пише ЕП.

"Перший фактор - поведінка нерезидентів. Ми бачимо збільшення попиту нерезидентів на українські ОВДП. Вкладення нерезидентів на сьогодні становлять близько 92 млрд грн", - сказав він.

За його словами, інтерес нерезидентів до українських цінних паперів - не короткострокове явище.

"Ми намагаємося контролювати структуру погашення. Цінних паперів з річним терміном погашення у портфелі нерезидентів третина. Нерезиденти вкладаються в довгі папери", - додав він.

Подібний попит з боку нерезидентів пояснюється фактором поліпшення доступу до українського ринку, після того як міжнародний депозитарій Cleаrstream відкрив свій рахунок у депозитарії НБУ. Це спростило доступ іноземних інвесторів до українського ринку цінних паперів.

"Друга причина зміцнення гривні - нормальна макроекономічна ситуація в Україні помножена на адекватну монетарну і фіскальну політику", - зазначив заступник голови правління Нацбанку.

Зазначимо, 2 серпня долар подорожчав вперше після безперервного падіння протягом дев'яти днів, за які гривня зміцніла до рівня 2016 року. Втім, за тиждень з 26 липня по 2 серпня гривня все одно зміцніла на 14 копійок. 7 серпня нацвалюта знову почала зміцнюватися до долара і євро. У НБУ основним драйвером зміцнення національної валюти називали приплив іноземних інвестицій у гривневі ОВДП.

Проте Міністерство фінансів не поділяло оптимізму НБУ, оскільки держбюджет зверстаний з урахуванням середньорічного курсу в 29,3 грн/долар і таке істотне зміцнення гривні призводить до недобору по митних платежах і "імпортного" ПДВ. Докладніше читайте в матеріалі Вадима Іосуба "Висока стабільність гривні: чому незадоволений Мінфін" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі