У НБУ розповіли про реакцію МВФ на рішення судів щодо "Приватбанку" і скасування статті про незаконне збагачення

Поділитися
У НБУ розповіли про реакцію МВФ на рішення судів щодо "Приватбанку" і скасування статті про незаконне збагачення Рішення українських судів на користь Коломойського стали неприємним сюрпризом для МВФ © economics.unian.info
Місія МВФ повинна почати роботу в Україні в травні, після цього Рада директорів буде приймати рішення про надання траншу.

Скасування Конституційним судом кримінальної відповідальності за незаконне збагачення і рішення судів, спрямовані на перегляд націоналізації "Приватбанку", стали "неприємними сюрпризами" для Міжнародного валютного фонду, повідомила перший заступник глави Нацбанку Катерина Рожкова.

"Природно, ми їх поінформували про події і про те, що спочатку нам потрібно отримати рішення судів, і тільки після цього ми зможемо коментувати якусь юридичну позицію, аргументи судів", - розповіла Рожкова в інтерв'ю LB.ua, опублікованому в п'ятницю, 26 квітня.

За її словами, ці фактори можуть негативно вплинути на рішення про надання Україні чергового траншу за програмою stand-by.

"Свої рішення МВФ бере на раді директорів. На борд приходить місія, звітує про поїздку, про результати роботи позичальника. Що вони скажуть на цей раз: подивіться, вони розгортають реформу у зворотний бік?", - пояснила заступник голови НБУ.

Вона також констатувала, що, в будь-якому випадку, Україна зможе отримати транш не раніше, ніж у червні, так як місія МВФ працюватиме в Києві в середині травні.

"Швидше за все, в червні. Оскільки, якщо вони приїжджають в травні, то просто технічно не встигнуть", - підсумувала Рожкова.

Нагадаємо, 21 грудня Україна отримала перший транш за новою програмою співпраці stand-by з МВФ у розмірі SDR 1 млрд (близько 1,4 млрд доларів), завдяки чому міжнародні резерви країни зросли до 20,1 млрд доларів. Всього програма розрахована на макрофинансирование в обсязі 3,9 млрд доларів США.

Наступні ради директорів МВФ заплановані на 15 травня і 15 листопада. На них будуть обговорюватися надання Україні ще двох траншів за 1,3 млрд доларів кожен.

Окружний адміністративний суд Києва в четвер, 18 квітня, задовольнив позов Ігоря Коломойського до Національного банку і Кабінету Міністрів про неправомірність націоналізації "Приватбанку". Він також скасував рішення НБУ про перелік пов'язаних з "Приватбанком" осіб, на підставі якого приймалося рішення про нацоналізаціі.

Президент Петро Порошенко заявив, що претензії бізнесмена Ігоря Коломойського на "Приватбанк" є загрозою мільйонам вкладників цього банку і ризиком дефолту і економічної кризи в Україні. Увечері 18 квітня глава держави скликав нараду РНБО і доручив ГПУ і СБУ оцінити дії суддів на предмет складу злочину в їхніх діях.

У НБУ також заявили про неможливість повернення "Приватбанку" колишнім власникам.

Посольства США та ЄС нагадали, що міжнародні партнери підтримали націоналізацію "Приватбанку", запевнивши, що продовжують підтримувати діяльність Мінфіну і Нацбанку України.

21 грудня 2016 року "Приватбанк" перейшов у державну власність. Держава отримала 100% в його капіталі, фінустанову було докапитализировано на суму 116,8 млрд грн. В кінці червня 2017 року Кабмін вирішив докапіталізувати банк ще на 38,5 млрд гривень на підставі пропозицій НБУ та висновку незалежного аудитора - компанії EY.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі