У Росії прийняли закон про погашення боргів кримчан в українських банках

Поділитися
У Росії прийняли закон про погашення боргів кримчан в українських банках Держдума дозволила списувати борги кримчан в банках України © Российская газета
Тепер позичальник має право звернутися з проханням про реструктуризацію боргу.

Держдума РФ на пленарному засіданні прийняла закон про уточнення правил погашення заборгованості позичальників, які проживають в анексованому Криму, перед банками України.

За словами голови комітету з фінансового ринку Анатолія Аксакова, законопроект був внесений у зв'язку з діями "так званих колекторів, які перекупили борги банків України та почали тероризувати місцеве населення і підприємства", повідомляє РИА Новости.

Наголошується, що закон наділяє позичальника правом звернутися у Фонд захисту вкладників (ФЗВ), щоб не взаємодіяти з колектором безпосередньо. Фонд зобов'язаний повідомити колектору про наявність звернення, після чого колектор повинен взаємодіяти з позичальником вже через ФЗВ. Колектора також зобов'язують звернутися до фонду з метою з'ясування, чи є звернення від позичальника, щоб усі взаємовідносини йшли через ФЗВ.

Позичальник має право звернутися з проханням про реструктуризацію боргу. Рада фонду може дозволити списати борг, якщо для цього є підстави. До складу ради ФЗВ увійдуть шість членів: чотири представника Криму, один представник Севастополя та виконавчий директор фонду.

Також зазначається, що так званий "голова" Криму Сергій Аксьонов раніше сказав про те, що закон дозволить обнуляти кредити до 5 мільйонів рублів, які були взяті в українських банках юридичними та фізичними особами.

Закон стосується і тих осіб, які мають заборгованість від 5 мільйонів рублів і вище. Вони також можуть перейти у взаємини з ФЗВ, зазначив голова Аксаков.

Таким чином, всі виробництва відносно кримських позичальників, чиї кредити не перевищують цієї суми, будуть припинені, а всі арешти повинні бути зняті протягом 90 днів.

Член ради федерації Ольга Ковітіді повідомляла, що законопроект також передбачає низку преференцій для кримчан. Так, у разі погашення 50% боргу списуються інші 50%, а при погашенні 40% - 20%.

Раніше повідомлялося, що Держдума прийняла в другому читанні поправки до закону про погашення боргів кримчан перед українськими банками. Також на регіональному рівні готують проект про те, що борг або частина боргу до 5 млн рублів підлягає безумовному списанню.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі