Бойко: Україна не оскаржуватиме газові угоди з Росією

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Україна більше не планує оскаржувати в міжнародних судах газові угоди з Росією, підписані у січні 2009 року. Про це заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко.

«Ми будемо змінювати діючі договори виключно під час перемовин», - пообіцяв він, пояснивши таке рішення «стратегічним характером відносин з Росією», - сказав він.

Він зазначив, що зараз перемовини між Україною і Росією ведуться у більш конструктивному руслі, і, за словами прес-секретаря прем'єра Миколи Азарова Віталія Лук'яненка, сторони «дуже близькі до остаточного результату», пише
Коммерсант Украина.

За його словами НАК Нафтогаз України і Газпром розробили кілька сценаріїв перегляду угод. «Росія стурбована технологічним станом нашої газотранспортної системи, і один з варіантів перегляду контрактів - створення на її базі консорціуму», - говорить високопоставлене джерело видання у Міненерго.

Ще один варіант - інтеграція України до Митного союзу. Від зниження цін на газ в обмін на здешевлення транзиту, а також від домовленостей щодо Чорноморського флоту сторони, за словами співрозмовника видання, відмовилися. «Зараз мова йде про політичне рішення на вищому рівні. Воно з'явиться найближчим часом», - зазначив він.

Нагадаємо, Міністерство палива та енергетики України запропонувало внести зміни до основного енергетичного документу країни - стратегії розвитку галузі до 2030 року. Згідно з цими пропозиціями, імпорт газу з РФ повинен у найближчі роки скоротитися на дві третини.

Раніше прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що необхідність перегляду газових контрактів з Росією, на якому наполягає Україна, не пов'язана зі справою Юлії Тимошенко.

11 жовтня М.Азаров заявив, що Україна сподівається досягти компромісу з РФ щодо перегляду газових угод за 10-15 днів. Як раніше писали українські ЗМІ, у Москві вважають, що умови контрактів можуть бути змінені тільки у гірший для України бік, а контракти є легітимними.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі