Україна без підтримки ЄС і Росії може законсервувати частину ГТС, знизивши потужність прокачування в 3 рази, - Азаров

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Азаров знову заговорив про консервацію газової труби: "Не може Україна одна поодинці нести такі колосальні витрати на експлуатацію". За словами прем'єра, Україна готова до будь-якого варіанту, але чекає визначеності для прийняття рішення.

Підтримання потужностей української газотранспортної системи (ГТС) на рівні 150 млрд куб. м в рік в умовах істотного зниження транзиту дуже невигідне для України, тому без підтримки з боку транзитера Росії і споживача ЄС Київ може піти на часткову консервацію ГТС, заявив прем'єр-міністр Микола Азаров.

"Не може Україна одна поодинці нести такі колосальні витрати. Може, нам законсервувати дві нитки, залишити 50 млрд куб. м? Давайте разом приймати рішення на перспективу", - сказав він на 10-й Ялтинській щорічній зустрічі в суботу, 21 вересня.

За словами прем'єра, Україна готова до будь-якого варіанту, але чекає визначеності для прийняття рішення.

Азаров нагадав, що Росія щорічно поставляє в Європу приблизно 150 млрд куб. м газу, а українська ГТС після модернізації здатна прокачувати 200 млрд куб. м.

"Але за останній рік наші обсяги прокачування впали майже вдвічі. І ми зараз таку гігантську систему експлуатуємо приблизно на 60% потужності, а це наші витрати. Питання Єврокомісії - а чому ми повинні їх нести поодинці", - зазначив глава уряду.

Азаров нагадав, що Україна приєдналася до Енергетичної хартії, розраховуючи, що буде вирішувати ці питання разом. "Але разом не вийшло", - підкреслив він.

За його словами, ситуація показує, що ЄС бореться за диверсифікацію шляхів постачання газу, дозволяючи появу все нових маршрутів в обхід України.

"Але нам з цього яка користь, де взаємність?" - запитав прем'єр.

Нагадаємо, як повідомляло раніше ZN.UA, за підсумками 8 місяців (січень-серпень) 2013 року транзит російського газу в Європу через територію України скоротився на 2,0%, до 53,1 млрд куб. м.

Раніше президент України Віктор Янукович заявив, що Україна згодна передати ГТС в оренду, але при цьому залишити її у державній власності для забезпечення необхідних засобів її модернізації, утримання в належному технічному стані та одержання гарантій обсягів транзиту. За його словами, рішення може бути прийнято "прозоро" вже до кінця першого півріччя 2013 року.

Українська влада називає оптимальним варіантом створення тристороннього консорціуму з паритетною участю російських і європейських компаній.

Проте Москва наполягає на двосторонньому (Україна-Росія) консорціумі. РФ фактично поставила Україні ультиматум, заявивши, що її участь у консорціумі щодо української ГТС можлива тільки за відмови Києва від енергетичних правил ЄС.

Російський МЗС також заявляв, що Росія проти участі в консорціумі Євросоюзу. !zn

Читайте також:

Янукович заявив, що ніколи не обговорював з Путіним приватизацію ГТС України

Транзит російського газу через Україну скоротився на 2%, тоді як імпорт - на 34,4%

Україна і РФ зараз не ведуть переговори про консорціум з управління ГТС

Україна в листопаді запропонує ЄС концепцію створення энергохаба на своїй території

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі