Україна буде одержувати газ за адріатичним коридором через Хорватію та Угорщину

Поділитися
Україна буде одержувати газ за адріатичним коридором через Хорватію та Угорщину © dw.de
Україна та Угорщина з Хорватією з боку Євросоюзу завершили узгодження проекту створення адріатичного коридору для постачань газу до українських підземних сховищ. Постачання природного газу будуть здійснюватися через LNG-термінали на острові Кірк у Хорватії через транспортні системи Угорщини до ПСГ в Україні.

Україна і Європейський Союз погодили новий маршрут постачань природного газу до України з Хорватії через територію Угорщини до українських газових сховищ.

Про це повідомили єврокомісар з питань енергетики Гюнтер Оттінгер та міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Ставицький після переговорів у Брюсселі у п'ятницю, 25 жовтня.

"Україна і ЄС узгодили останні приготування Меморандуму про взаєморозуміння... Хорватія, Угорщина і Україна розвивають разом з Єврокомісією газову інфраструктуру на високотехнологічному рівні. Йдеться про ГТС і газовий інтерконнектор (сполучні газопроводи - ред.)", - заявив Оттінгер, якого цитує УНІАН.

У свою чергу Ставицький повідомив, що деталі нового маршруту узгоджено.

"Ми погодили всі питання щодо нового маршруту, я б сказав - адріатично-угорсько-українського коридору - щодо постачання природного газу LNG-терміналу на острові Кірк (Хорватія) через транспортні системи Угорщини до наших газових сховищ в Україні", - сказав він.

Як раніше повідомлялося, газовий коридор підключиться до Трансадріатичного газопроводу (TAP) у Південній Європі.

Український міністр зазначив, що це є потужним кроком для диверсифікації маршрутів постачання енергоносіїв та зміцнення енергетичної безпеки всієї Європи.

Він повідомив, що підписання відповідної декларації про створення адріатичного газового коридору відбудеться в Києві 5-6 листопада на рівні прем'єр-міністрів України, Угорщини та Хорватії.

Міністр також подякував за підтримку у реалізації цього проекту єврокомісару з питань енергетики Гюнтеру Оттінгеру та іншим європейським партнерам.

Раніше очікувалося, що підписати меморандум про співпрацю в газовій сфері повинні під час зустрічі міністра Ставицького і єврокомісара Оттінгера, однак підписання документа за узгодженням було відкладено до приїзду єврокомісара до Києва, як очікується - 5-6 листопада поточного року.

Як відомо, Євросоюз взяв курс на створення єдиного енергоринку. Зокрема, у рамках Третього енергопакету реалізується стратегія щодо будівництва газопроводів-інтерконекторів - перемичок, що з'єднують газотранспортні системи країн у Центральній і Східній Європі з метою зниження залежності від монополізму постачальників. У перспективі це має сприяти створенню єдиного газового ринку (ще кілька років тому система газопроводів Європи була повністю роз'єднаною). !zn

Читайте також:

ЄС: Україна повинна отримати вільний доступ до газу на міжнародних ринках

"Укртрансгаз" став учасником Європейської мережі операторів газотранспортних систем ENTSOG

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі