Україна може врегулювати суперечку з ЄС шляхом переговорів — експерт

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
Україна може врегулювати суперечку з ЄС шляхом переговорів — експерт
Угода не передбачає автоматизму в переході від стадії консультацій до стадії роботи арбітражної панелі.

Детальний і збалансований механізм урегулювання спорів у рамках Угоди дає можливість Україні запобігти наслідкам потенційно негативного для себе результату арбітражного процесу або істотно їх мінімізувати. По-перше, офіційні консультації напередодні арбітражного процесу - остання можливість урегулювати спір шляхом переговорів. Незважаючи на порівняно коротку тривалість (до 30 календарних днів, якщо не вдасться домовитися про їх продовження), стаття 317 Угоди також дає право сторонам продовжувати шукати "обопільно прийнятне рішення" протягом усього періоду арбітражного процесу. У разі його знайдення арбітражний процес припиняє роботу без ухвалення рішення.

Про це у своїй статті для DT.UA пише Назар Бобицький, керівник економічного відділу Представництва України при Європейському Союзі (Брюссель). За його словами, на перший погляд непомітний, але дуже важливий нюанс положень Угоди, на який указують досвідчені українські юристи, - Угода не передбачає автоматизму в переході від стадії консультацій до стадії роботи арбітражної панелі.

"Дуже важливим є використання в Угоді терміна "обопільно прийнятне рішення" (mutually agreed solution). Цей термін залишає сторонам значний простір для пошуку політичних домовленостей, ухвалення яких дозволить урегулювати спір без формального рішення арбітражної панелі з його жорсткими правовими рамками. Після винесення арбітражною панеллю рішення Угода дає право стороні-відповідачу запропонувати "обґрунтований період часу" (reasonable period of time for compliance) для його виконання. Іншими словами - певну відстрочку за умови її належного обґрунтування. Параметри відстрочки можуть бути обмежені іншою стороною, яка має право передати це питання на розгляд арбітражній панелі, - зазначає експерт. - І, нарешті, у разі невиконання арбітражного рішення (або за відсутності будь-якої інформації про його виконання) відповідач зобов'язаний запропонувати позивачеві тимчасову компенсацію. Знову ж таки, Угода дає сторонам можливість досягти домовленостей стосовно взаємоприйнятного змісту такої компенсації. Лише в разі недосягнення домовленостей сторона-позивач, тобто ЄС, може вдатися до вже згаданого тимчасового замороження митних преференцій ЗВТ на імпорт товарів з України".

Детальніше про суперечку між ЄС і Україною читайте у статті Назара Бобицького "Мораторій на експорт лісу. Ендшпіль" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі