Україна планує поновити переговори з Туреччиною щодо ЗВТ на початку 2020 року

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
Україна планує поновити переговори з Туреччиною щодо ЗВТ на початку 2020 року © facebook.com
Переговори щодо ЗВТ між Україною та Туреччиною тривають з 2012-го року.

В січні Україна планує розпочати черговий раунд переговорів з турецькою стороною щодо зони вільної торгівлі. Про це повідомив, в ході конференції "Торгові війни: мистецтво захисту", Тарас Качка, торговий представник України.

"Ці переговори - одні з найскладніших і вони триватимуть довго, але це не означає, що ми маємо зупинятися. Переконаний, що зможемо досягти успіху. В ході переговорів ми зосередимося на пошуку оптимального сценарію відкриття ринків двох країн таким чином, щоб не лише розвивати зовнішній торговий потенціал, але й зберегти баланс на внутрішніх ринках країн", - сказав він.

Торговий представник зазначив, що Україна суттєво зміцнила свої позиції на зовнішніх ринках в останні роки, але не може зупинятися через глобальні зміни на зовнішніх ринках, конкуренція на них суттєво посилюється, а невизначеність вимагає постійного пошуку альтернативних ринків збуту.

"Торгові війни - це не загроза, але вони вимагають зміни підходів до дипломатичної роботи: постійного пошуку альтернатив, готовності до нових протистоянь та тверезої оцінки можливих вигод або ризиків, - зазначив пан Качка. - Це все ускладнюється кризою, яку наразі переживає СОТ, фактично головний арбітр у більшості спорів. Реформування СОТ - є нагальним питанням як для світу, так і для України, яка вступала у цю організацію на дуже невигідних умовах і зацікавлена у їхній зміні. Але слід пам'ятати, що торгівля була і до створення СОТ, і по суті ця організація є лише координаційним майданчиком, але будь-які торгові відносини вимагають насамперед двосторонньої співпраці країн, яку ми будемо посилювати", - зазначив він.

Переговори щодо ЗВТ між країнами тривають з 2012-го року, але досі не досягли успіху, зокрема, через різні погляди держав на розміри квот у рамках ЗВТ.

Товарообіг між Україною та Туреччиною сягає майже 4 млрд дол. і, за оцінками фахівців, цей показник можна збільшити принаймні вдвічі. Втім, наразі експортно-імпортний баланс у торгівлі двох держав на 1-1,2 млрд дол. не на користь України.

Нагадаємо, в серпні президенти домовилися підписати угоду про ЗВТ. рдоган заявив, що вважає реальним більш ніж дворазове збільшення обсягів торговельного обороту між країнами: з 4 до 10 млрд доларів на рік.

Детальніше про те, чому за 14 років Україна так і не підписала угоду про торгівлю з Туреччиною читайте в статті Ігоря Гужви "Чи милий нам берег турецький" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі