Україна продовжить співпрацю з МВФ, Світовим банком і ЄБРР – Данилюк

Поділитися
Україна продовжить співпрацю з МВФ, Світовим банком і ЄБРР – Данилюк У команді Зеленського сподіваються на продовження співпраці України з міжнародними фінансовими інститутами © Колаж ZN.UA
Підтримка України триватиме, якщо влада "буде налаштована на зміни", вважає представник президента на переговорах із Фондом.

Співпраця України з Міжнародним валютним фондом, Європейським банком реконструкції і розвитку і Всесвітнім банком триватиме, повідомив в інтерв'ю "Обозревателю" ексміністр фінансів, представник президента Володимира Зеленського на переговорах із МВФ Олександр Данилюк.

"Ми повинні продовжувати співпрацю. У цьому насправді є потреба, тому що багато змін, які були започатковані, вони не були реалізовані. Економіка вже росте стільки-то кварталів поспіль, але ми розуміємо, що ситуація ще нестабільна. Будь-які серйозні зміни на зовнішніх ринках позначаться моментально", - зазначив Данилюк.

І додав, що навіть за умови продовження зростання важливі більш серйозні зміни.

"Навіть якщо позитивний цикл продовжуватиметься, то все одно зростання з трьома відсотками – це не зростання. І тому важливі серйозні зміни, які дадуть поштовх, які зроблять нас більш конкурентоспроможними. Це відповідальність влади перед громадянами – відповідальна політика", - наголосив представник Зеленського.

На думку колишнього міністра фінансів, у цьому процесі Україна може розраховувати на підтримку міжнародних фінансових інститутів.

"У цьому процесі нас мають підтримати, тому що у нас є фінансова необхідність.... Але треба спочатку розуміти, чого ми хочемо, й отримувати фінансову підтримку виходячи з того, де ми самі не можемо впоратися. Тому співпраця з МВФ триватиме. Така сама ситуація зі Світовим банком, і з Європейським Банком Реконструкції і Розвитку. Це наші партнери, вони завжди нас підтримуватимуть, якщо ми будемо налаштовані на зміни", - підкреслив він.

У цьому контексті Олександр Данилюк нагадав про важливість повернення кримінальної відповідальності за незаконне збагачення, скасованої Конституційним судом України.

"Зараз для отримання наступного траншу МВФ очікує, що цю відповідальність буде повернуто у законодавче поле. Це рішення Верховної Ради. Якщо ВР не вживатиме заходів, то від цього страждатимуть всі. Тому це непростий процес. І тут нам треба знаходити спільне рішення з парламентом і урядом, щоб у цій якійсь політичній катавасії ми все ж дотримувалися своїх зобов'язань, тому що це питання довіри", - резюмував екс-міністр.

Нагадаємо, 21 травня в Україні почала роботу місія МВФ. Фонд повинен оцінити українські реформи, які уряд зобов'язаний провести у межах програми співпраці. За результатами оцінки МВФ вирішить, чи надавати Україні черговий транш.

У дослідженні JP Morgan зазначалося, що сфокусованість української влади на майбутніх парламентських виборах не дозволить країні виконати умови МВФ у 2019 році, а отже й отримати транш за програмою stand-by.

У МВФ назвали перелік реформ, необхідних для виконання в Україні. Це земельна реформа, приватизація держпідприємств, анулювання контролю цін на газ, реформа податкової ы митної служб.

Докладніше читайте в статті Юлії Самаєвої "Економічний краш-тест. Ключ на старт?" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі