Україна розраховує вийти на результат переговорів з РФ щодо газу протягом двох місяців

Поділитися
У Міненерго відзначили, що переговори з російськими колегами Україна веде постійно, а на результативну складову сподівається вийти протягом двох місяців.

Міністр енергетики і вугільної промисловості України Едуард Ставицький сподівається, що протягом двох місяців вдасться вийти на результативну складову в переговорах з Росією щодо газу.

"Поки нам нічим похвалитися, але сподіваюся, що в найближчі два місяці ми повинні вийти на результативну складову", - сказав він на прес-конференції в середу, 3 квітня у Києві.

Ставицький зазначив, що переговори з російськими колегами Україна веде постійно.

Міністр також зазначив, що Ставицький не бачить причин для занепокоєння Росії у зв'язку з реверсними постачаннями газу в Україну з Європи.

"Я не хочу коментувати заяви наших колег з приводу різного роду інсинуацій, законності або незаконності. У моєму розумінні, коли ви приходите в магазин і купуєте продукти харчування, то, напевно, того, хто вам їх продав, не повинно цікавити, з ким ви будете їх їсти", - сказав він.

"Російські колеги надіслали нам запит із цього приводу. Ми їм відповіли. Не бачу ніяких причин для занепокоєння", - зазначив міністр.

У той же час Ставицький у черговий раз заявив, що Україна виконує всі умови Росії щодо транзиту газу в Європу, і розраховує дійти згоди в питанні перегляду ціни газу для України.

Україна кілька років намагається переглянути газові угоди з Росією, вважаючи ціну завищеною, а самі контракти - кабальними. У цих умовах країна шукає альтернативні джерела постачань. У травні 2012 року "Нафтогаз України" і німецька RWE підписали рамкову угоду про купівлю-продаж газу. Постачання в рамках цієї угоди стартували у листопаді 2012 року і здійснювалися через Польщу, однак домовленості з німецьким газовим трейдером передбачають можливість постачань також через Угорщину. 28 березня Україна повідомила, що отримала перші обсяги газу через Угорщину.

Українська і російська сторони також розглядають питання створення консорціуму з управління ГТС України. За даними ЗМІ, останній візит президента Віктора Януковича у Москву, де планувалося підписати нові договори про закупівлі газу, закінчився нічим через вимоги "Газпрому" законодавчо закріпити можливість оренди української ГТС: "Ст. 7 закону "Про трубопровідний транспорт" забороняє передачу газотранспортної системи в оренду, концесію або лізинг, "Газпром" вимагає, щоб цей закон був змінений парламентом.

Раніше український президент заявляв, що рішення про здачу труби в оренду може бути ухвалено вже в першій половині 2013 року. !zn

Читайте також:

Серед українців - тільки 8% прихильників здачі "труби" Росії

Homo cleptodonus - товариство з необмеженою безвідповідальністю

Путін назвав відмову України здати "трубу" Росії фундаментальною помилкою

Росія згодна тільки на двосторонній консорціум з управління українською ГТС

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі