Українцям запропонують застрахувати ціну на газ

Поділитися
Українцям запропонують застрахувати ціну на газ У грудні ціна на газ може підвищитися
Українцям пропонують купувати газ на дві тисячі дорожче, ніж він коштує сьогодні.

Кабінет міністрів планує затвердити страхову ціну на газ для населення, яка складе близько 7 тис. грн за тисячу кубометрів (з ПДВ та без урахування транспортування) з 1 січня 2020 року. Про це заявив глава Міністерства енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель в інтерв'ю 24 каналу в четвер, 21 листопада.

"З 1 січня людям запропонують певну страхову ціну на газ, яку вони зможуть обрати до кінця опалювального сезону. Вона буде навіть менше, ніж ціна на перший квартал 2019 року (8550 гривень за тисячу кубометрів - ред.). Це так званий ринковий інструмент під назвою "контракти на майбутнє". Чому це так важливо? Тому що населення не повинно 31 грудня мати одну ціну, а з 1 січня - іншу, в два-три рази більшу", - підкреслив Оржель.

Він додав, що зараз мова йде про ціну у розмірі 7000 гривень за тисячу кубометрів (без витрат на транспортування газу). Зараз ціна газу для населення становить 4899 гривні за тисячу кубометрів (без ПДВ і витрат на транспортування). У разі, якщо з 1 січня ціна на газ істотно зросте, то українці, які застрахують ці ціни, будуть платити 7000 гривень навіть якщо ціни на газ будуть вище.

Також міністр припустив, що у грудні ціна на газ знову збільшиться. Оржель зазначив, що при озвучені страхової ціни у будь-якого споживача буде можливість відмовитися від неї. Він пояснив, що відмова від цієї ціни може зіграти як у плюс, так і мінус для споживача.

"Якщо в плюс і справді буде зупинка транзиту, і будуть деякі коливання на ринку газу - то споживач виграє. А якщо, наприклад, ми підпишемо транзитний договір, це буде чинником значною стабілізації ринку, у нас і в Європі в підземних сховищах газу (ПСГ) значні обсяги газу і фактор того, що транзит газу не припинився, швидше за все, зіграє на те, що ціна на газ знизиться. І тоді ті споживачі, які застраховані і будуть перебувати на таких договорах, вони не виграють від цієї ситуації", - зазначив Оржель.

За його словами, українці зможуть відмовитися від цієї пропозиції і платити за ринковими цінами, але тоді для них зростуть ризики стрімкого зростання ціни на газ.

Раніше повідомлялося про те, що ціну на газ для населення в січні 2020 року планують встановити нижче 8,55 тис. гривень/тис. куб. м. Також Кабмін скасував раніше діюче постанову про граничних цін в регіонах на опалення і газ.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі