"Укрнафта" за день отримала збиток майже $ 50 млн, реалізувавши нафту підприємствам Коломойського — експерт

Поділитися
"Укрнафта" за день отримала збиток майже $ 50 млн, реалізувавши нафту підприємствам Коломойського — експерт © стоп-кадр
Менеджмент "Укрнафти" продає нафту за цінами в два рази нижче ринкових.

"Укрнафта" за один день – 17 червня, - втратила 1,3 млрд грн ($ 49 млн), реалізувавши 260 тисяч тонн нафти за ціною $ 18/барель, при тому що у світі ціни на нафту були в два рази вище. Про це написав у Facebook директор консалтингової компанії А-95 Сергій Куюн.

"А хто набув? Ігор Коломойський - одноосібний покупець. Хоча, за великим рахунком, він і продавець, так як контролює "Укрнафту" з 2003 року. Хто програв? Держава в особі НАК "Нафтогаз України", власник 50% акцій "Укрнафти". Він стоїнь весь час осторонь і спостерігає", - заявив експерт.

Куюн закликав усунути Олега Геза з посади голови "Укрнафти".

За його словами, якби менеджмент "Укрнафти" працював в інтересах усіх акціонерів, то мав би скасувати аукціон і дочекатися ринкових цін.

Таким чином "Укрнафта" накопичує збитки. Експерт нагадав, що в першому кварталі її збиток від операційної діяльності склав 1,15 млрд грн.

"Все. що видобувається та виробляється "Укрнафтою" йде "Привату". І якщо нафті йти нікуди, то природний газ без тендерів йде на компанію "Юнайтед Енерджі", а потім на "Центренерго" (теж, до речі, держкомпанія, але під управлінням Коломойського), а зріджений газ на 90% йде "лавці" "Карпатинафтатрейд" за цінами, нижче ринку", - написав експерт.

Як пише "НВ", в "Укрнафті" при цьому відзначили, що компанія позбавлена можливості самостійно встановлювати ціни на нафту та конденсат власного видобутку. Аукціони проводяться у відповідності з законом "Про нафту і газ" та постанови Кабміну № 570.

"У відповідності з встановленими законодавством обмеженнями, ПАТ "Укрнафта" зобов'язана щомісяця продавати нафту і конденсат власного видобутку на біржових аукціонах. При цьому компанія не має відношення до формування стартових цін. Стартові ціни визначає виключно державний аукціонний комітет, що складається з представників Міненерго і, до недавнього часу, Мінекономрозвитку. Аукціонний комітет також визначає дати проведення аукціонів. Дата проведення аукціону 17 червня 2020 року була заздалегідь встановлена річним графіком на 2020 рік, затвердженою аукціонним комітетом", - йдеться в заяві компанії.

В "Нафтогазі", якому належить 50%+1 акція "Укрнафти", заявили, що вже опублікували заяву з цього приводу на своєму сайті, і від додаткових пояснень відмовилися. У НАК лише звернули увагу на те, що механізм продажу сирої нафти і газового конденсату необхідно вдосконалити, і підкреслили, що закликали Кабмін це зробити.

Раніше повідомлялося, що спостережна рада ПАТ "Укрнафта" 20 травня обрала на посаду голови правління компанії Олега Геза, який з 1 травня 2019 року тимчасово виконує обов'язки голови правління товариства.

Також "Укрнафта" в умовах кризи очікує скорочення споживання нафтопродуктів на 15-20%. Підприємство звернулося до уряду і президента за допомогою через зниження попиту і падіння цін на нафту.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі