В Україні рівень державної допомоги сільгоспвиробникам становить мінус 19% — експерт

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
В Україні найчастіше її отримує не сам виробник, а хтось на ланцюжку - заготівельник, переробник або посередник.

На ефективності роботи сільгоспвиробників позначається й рівень державної допомоги. В Україні вона, за словами експерта, становить… мінус 19%. Тим часом у США - плюс 10%, у країнах ЄС - плюс 20%, Японії - плюс 50%.

Про це в коментарі для DT.UA сказав експерт аграрного ринку Іван Стефанишин. Крім того, за його словами, в Україні дуже часто її отримує не сам виробник, а хтось на ланцюжку - заготівельник, переробник чи посередник.

"Вважається, що особисті селянські господарства мають прибуток, інакше вони б не працювали, - зазначив експерт. - Це не так. Бо, якщо порахувати всі витрати на вирощування продукції, можна бачити, що цей бізнес - збитковий. Сьогодні державні органи не враховують багато чинників, які треба враховувати. Наприклад, спільно з фермером працюють члени його родини, близькі, але заробітну плату їм не нараховують. Відбувається викривлення розуміння економічної ефективності, немає чітко сформованої собівартості продукції. Ніхто не говорить, що в Польщі, країнах Балтії на продукти харчування першої необхідності ПДВ становить 5%. В Україні - 20%. І саме це мало б називатися державним регулюванням, а не регулювання рівня рентабельності продукції".

Детальніше про проблеми зі збереженням і безпекою продукції читайте в матеріалі Василя Худицького "Продукти - на сміттєзвалищі" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі