В Україні вводять оновлені будівельні норми з проектування автомобільних доріг

Поділитися
В Україні вводять оновлені будівельні норми з проектування автомобільних доріг В Україні хочуть будувати якісні дороги © InfoCar.ua
Введення нових норм забезпечить підвищення якості дорожнього покриття на 30 відсотків.

Заступник міністра регіонального розвитку Лев Парцхаладзе на своїй сторінці в Facebook написав про процес оновлення державних будівельних норм (ДБН) з проектування доріг. Зокрема, вводиться обов'язкове використання перевантажувачів асфальтобетонних сумішей при будівництві міжнародних доріг першої категорії.

"Така норма міститься в нових змінах до ДБН "Автомобільні дороги. Частина I. Проектування. Частина II. Будівництво ". Вони вже затверджені і будуть найближчим часом опубліковані,"- повідомляє Парцхаладзе.

За підсумками досліджень фахівців, ці зміни сприятимуть підвищенню якості дорожнього покриття в цілому на 30%, продовженню терміну служби таких доріг та мінімізації появи вибоїн, тріщин і викришування.

Сегрегація в дорожньому будівництві - дуже негативне явище, яке знижує якість доріг. Це коли при неправильному укладанні асфальтобетонного покриття його частки розподіляються нерівномірно, порушуються пропорції каменю, бітуму і повітря. Це може скоротити термін служби такого покриття до 50%, стати причиною появи тріщин, вибоїн і викришування.

"Для того, щоб цього не було, ми прописали в ДБН використання спеціальних перевантажувачів при укладанні доріг. Вони забезпечать додаткове перемішування АБС-суміші перед укладанням. Це вирівняє її температуру і склад, підвищить щільність і рівність покриття", - пояснює заступник міністра.

Використання перевантажувачів буде обов'язковим при будівництві, реконструкції і капремонті міжнародних доріг, які належать до I категорії. Їх також доцільно застосовувати і на всіх інших дорогах.

Зазначимо, протягом 2019 року планують відремонтувати та побудувати близько чотирьох тисяч кілометрів доріг. Фінансування "дорожнього фонду" буде збільшено на 25%.

Детальніше про проблеми будівництва доріг читайте в статті Олени Криворучко "Дорога в 2019 рік: які автомобільні дороги відремонтують в Україні" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі