Вартість газу для України може бути нижче поточної на 20% — росЗМІ

Поділитися
Вартість газу для України може бути нижче поточної на 20% — росЗМІ © Ведомости
У "Газпромі" вважають, що прямі постачання газу будуть обходитися Україні дешевше.

Голова російського монополіста "Газпром" Олексій Міллер заявив, що ціна на газ для споживачів України при прямих поставках може бути на 20% нижче нинішнього рівня. Про це він розповів в ході робочої зустрічі з прем'єр-міністром РФ Дмитром Медведєвим, пише ТАСС.

"Ми говорили, що ціна газу для кінцевих споживачів на Україні при прямих поставках може становити до 20% мінус по відношенню до нинішнього рівня", - сказав Міллер.

"Треба розуміти, що наші поставки будуть, звичайно, значно дешевше, ніж реверсні поставки з західної Європи - це практично той же самий російський газ", - заявив глава "Газпрому".

Медведєв висловив думку, що купівля Україною газу на 25% дорожче є її правом.

"На жаль, поки у всякому разі, як я розумію, для українських споживачів придбання газу реверсом здійснюється все за тими ж високими для українських споживачів цінами. Але це їх вибір, це їх право. Хоча очевидно, що від цього страждають звичайні громадяни України, прості споживачі, які купують той самий газпромівський газ, але, по суті, з надбавкою 25%", - заявив прем'єр-міністр РФ.

Нагадаємо, що раніше президент РФ Володимир Путін заявив, що "Газпром" підпише контракт на транзит газу з Україною, якщо та до кінця року імплементує європейське законодавство. В іншому випадку "Газпром" готовий продовжити діючий контракт на прокачування газу.

На зустрічі в Брюсселі 19 вересня представники "Нафтогазу" і "Газпрому" попередньо домовилися про початок предметних переговорів щодо контракту з транзиту газу з РФ до ЄС через ГТС України. Українська сторона передала росіянам дорожню карту анбандлінгу і проекти договорів про транспортування газу через ГТС України і про взаємодію між операторами суміжних газотранспортних систем. Росіяни вперше допустили можливість співпраці з "Нафтогазом" за європейськими правилами з 1 січня 2020 року.

Наступний раунд переговорів заплановано на кінець жовтня.

Раніше керівництво "Газпрому" висловлювало готовність без консультацій продовжити договір, укладений у 2009 році тодішнім прем'єр-міністром України Юлією Тимошенко.

Детальніше про попередню зустрічі, що відбулася 21 січня, і переговорні позиції сторін читайте в матеріалі Алли Єрьоменко в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі