Вартість опалення в Україні підняли до 10-11 грн за кв.м

Поділитися
Опалення істотно подорожчає
Для середньої двокімнатної "хрущовки" тариф становитиме 500 грн на місяць.

Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЭКУ), встановила тарифи на послуги централізованого опалення з середнім рівнем 10-11 грн/кв. м і оплатою виключно в опалювальний сезон.

"Комісія розуміє, що це досить серйозне питання, можливо навіть проблема, оскільки в середньому вартість тепла в розрахунку на 1 кв. м становить 10-11 грн/кв. м, тобто для середньої двокімнатної "хрущовки" тариф становитиме 500 грн/міс. Ми розуміємо, що це в рази більше, ніж у попередній опалювальний сезон, але це рівень, який необхідний для компенсації витрат підприємств теплокомуненерго в умовах відсутності державних дотацій", - цитує прес-служба НКРЭКУ голову комісії Володимира Демчишина.

В регуляторі відзначають, що важливим чинником, який веде до різкого зростання місячної оплати, є перехід з 12-місячною на 6-місячну оплату (тільки в опалювальний сезон).

Читайте також: Українцям, які відмовилися від газових котлів, запропонують пільговий тариф на електроенергію

"У цій версії тарифів розрахунок проводився на шість місяців (на період опалювального сезону). Тобто, тільки за рахунок зміни методології, тарифи зросли в два рази ... Можливим рішенням проблеми є перегляд методології розрахунків та повернення до 12-міс. нарахування. Зі свого боку, ми плануємо звернутися з цією пропозицією до Кабміну. Разом з тим, комісія розуміє проблематику тарифоутворення для ТКЕ, розуміє, що газ, який використовується для виробництва тепла, що споживається зараз і оплачувати його НАК "Нафтогаз України" потрібно зараз. Розтягуючи оплату на 12 міс. ми автоматично створюємо для "Нафтогазу" проблеми - курсову різницю, вимивання обігових коштів", - говорить глава НКРЭКУ.

У комісії також зазначили, що приведення тарифів до економічно обґрунтованого рівня є безальтернативним, оскільки дотації з боку держави для ПЕК на 2015 рік не передбачені.

Як повідомлялося, влітку Нацкомпослуг (регулятор, який раніше встановлював тарифи у сфері теплопостачання) підвищила тарифи на опалення для киян з 2,91-3,1 грн/кв.м (протягом усього року) до 9,22 грн/кв.м (протягом 6 міс.).

Тоді ж Нацкомпослуг підвищила тариф на опалення для споживачів з лічильниками на 48-58% - до 375,3 грн/Гкал (з ПДВ). До того він був зафіксований на рівні 237,7-253,15 грн/Гкал (в залежності від термінів оплати). !zn

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі