Верховний суд прийшов до висновку, що банківське законодавство необхідно змінювати — Нацбанк

Поділитися
Верховний суд прийшов до висновку, що банківське законодавство необхідно змінювати — Нацбанк © Катерина Рожкова / Facebook
При чинному законодавстві екс-власники банків-банкрутів можуть продовжувати заробляти.

Велика палата Верховного суду ухвалила рішення на користь Національного банку України у справі проти екс-власників банку-банкрута "Укрінбанку", які намагалися повернути фінустанову на ринок. Верховний суд при цьому визнав необхідність змін банківських законів, повідомила заступник глави НБУ Катерина Рожкова.

Зокрема, колишні власники банку створили компанію ТОВ "Укрінком", яку незаконно зробили правонаступницею "Укрінбанку", після чого почали вимагати від позичальників збанкрутілого банку, щоб вони погасили кредити. При цьому, "Укрінком" не взяла на себе зобов'язання "Укрінбанку", залишивши їх на державі.

"Висновки Верховного Суду прямо вказують на те, що не можна без відома НБУ і поза рамками закону: змінювати статут, виключати слово "банк" з назви, здійснювати правонаступництво і так далі", - зазначила Рожкова.

Вона додала, що очікує, що таку практику Верховний суд збереже і в аналогічних справах, в яких власники збанкрутілих банків хочуть повернути їх на ринок.

"Важливо також і те, що Верховний Суд визнав існування прогалин у банківському законодавстві. І щоб вирішити ці питання з пробілами, висновків суду недостатньо. Потрібні зміни в законодавство, про яких ми говоримо з 2015 року і говоримо сьогодні", - додала вона, вказуючи на необхідність прийняття Верховною Радою законопроекту №2571, який вирішує проблеми збанкрутілих і націоналізованих банків.

Нагадаємо, що фінансовий комітет Верховної Ради істотно змінив урядовий законопроект №2571 про заборону повертати виведені з ринку банки екс-власникам. Однак оновлений текст не погодив Міжнародний валютний фонд (МВФ).

Сьогодні суди різних інстанцій розглядають сотні знакових виробництв, пов'язаних з "Приватбанком".

Про судові справи з "Приватбанку" читайте у матеріалі Юлії Самаєвої "Атакують Суркіси, Коломойський - у півзахисті, на воротах - Порошенко".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі