Верховний суд узаконив факт неплатоспроможності банку Хрещатик

Поділитися
Верховний суд узаконив факт неплатоспроможності банку Хрещатик
ВС направив справу на новий розгляд до суду першої інстанції.

Верховний суд України 16 травня 2019 року відновив юридичний факт неплатоспроможності банку Хрещатик. Про це на Facebook повідомляє прес-служба Національного банку України.

Наголошується, що Верховний суд скасував рішення судів першої, апеляційної та касаційної інстанцій, прийнятих не на користь НБУ. "Таким чином, юридичний факт неплатоспроможності банку Хрещатик відновлено", - підкреслюють в Нацбанку.

Також уточнюється, що ВС направив справу на новий розгляд до суду першої інстанції.

В НБУ нагадують, що клієнти Хрещатика в липні 2016 року звернулися в суд з позовом до регулятора, в якому просили визнати протиправним та скасувати постанову НБУ про визнання банку неплатоспроможним. Суди трьох інстанцій задовольнили цей позов. Одним з аргументів для прийняття цих рішень стало те, що банк знаходився в категорії проблемних тільки один день. "Однак суди проігнорували той факт, що банк був виведений з ринку за порушення нормативів НБУ", - підкреслюють в Нацбанку.

Не погодившись з рішеннями судів, НБУ в жовтні 2017 року звернувся до Верховного суду України із заявою про їх перегляд, яке 16 травня 2019 року суд вищої інстанції частково задовольнив.

Повідомлялося, що 84% кредитного портфеля банку "Хрещатик" на суму 3,38 мільярдів гривень - інсайдерські кредити, 85% цінних паперів – сміттєві.

У липні 2016 року прокуратура звинувачувала працівників банку "Хрещатик" в розкраданні депозитів на 81 мільйонів гривень. За чотири роки службовці банку обікрали 54 вкладників.

ФГВФО звинуватив керівництво та службових осіб банку "Хрещатик" в здійсненні низки кримінальних правопорушень. За результатами проведеного аудиту активів і зобов'язань банк фонд виявив численні факти, які могли стати причиною великих витрат і недоотримання прибутку.

НБУ 5 квітня 2016 року відніс КБ "Хрещатик" до категорії неплатоспроможних, а 2 червня того ж року прийняв рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідації фінустанови.

За даними НБУ, кінцевими власниками банку "Хрещатик" були Андрій Іванов (37,44% акцій), територіальна громада Києва в особі КМДА (25%), Микола Солдатенко (24,24%) і ряд міноритарних власників.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі