Від стагнації до рецесії - СБ погіршив прогноз для економіки Росії на найближчі роки

Поділитися
Від стагнації до рецесії - СБ погіршив прогноз для економіки Росії на найближчі роки Головний офіс Світового банку у Вашингтоні © colombiareports.co
Уповільнення темпів економічного зростання і зниження реальних зарплат може стати "замкнутим колом" для споживання, кажуть аналітики.

Світовий банк погіршив свій прогноз стану економіки Росії на 2015-16 роки, пише "Російська служба Бі-бі-сі".

Тепер експерти банку прогнозують в якості найбільш ймовірного сценарію на 2015 рік рецесію, а не стагнацію, як раніше.

Аналітики вважають, що падіння цін на нафту і ускладнений доступ до міжнародних фінансових ринків, з якими російські компанії зіткнулися через санкції, призведуть до скорочення інвестицій і зниження внутрішнього споживчого попиту.

Світовий банк складає три сценарії: базовий, оптимістичний і песимістичний.

Оптимістичним у випадку банк Росії тепер вважає сценарій, за якого середня ціна на нафту в 2015 році складе $ 85 за барель, а в 2016 - 90. У цьому випадку Росію в майбутньому році очікує зростання, близький до нуля, а в 2016 її ВВП додасть 0,5%.

При песимістичному сценарії середня ціна нафти в 2015 році складе $ 70 , в 2016 - $ 72, а падіння ВВП в 2015 році досягне 1,5%. У 2016 все ж відновиться слабке зростання на 0,3%.

Базовий, тобто найбільш імовірний сценарій заснований на тому, що середня ціна на нафту в 2015 році складе $ 78 за барель, а в 2016 - 80. Таким чином, у 2015 році російський ВВП зменшиться на 0,7%, а в 2016 виросте на 0,3%.

Ще у вересні Світовий банк базовим сценарієм на 2015 рік називав стагнацію. Рецесія вважалася можливою лише у песимістичному сценарії.

"Основною причиною додаткового скорочення економічного зростання в рамках песимістичного сценарію є більш серйозне зниження споживання як в 2015, так і в 2016 роках. Скорочення зростання економіки і падіння рівня реальних заробітних плат в результаті може призвести до "замкнутого кола" для споживання", - сказала провідний економіст СБ по Росії Біргіт Хансл.

2 грудня російський уряд також заявив, що чекає на рецесію в 2015-му, оцінивши її в 0,8%.

У вівторок ціна на нафту марки Brent знову просіла до рівня п'ятирічної давнини, склавши всього 65 доларів за барель.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі