Висока доларизація в українських банках залишається джерелом системних ризиків — оглядачка

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
Висока доларизація в українських банках залишається джерелом системних ризиків — оглядачка Банки повинні позбавлятися від доларів © depositphotos / sirer61
Частка валютних кредитів та депозитів на сьогоднішній день складає більше 40% загальних обсягів.

В останньому звіті МВФ особлива увага приділяється проблемі доларизації економік. Саме брак долара під час останньої фінансової кризи 2007-2008 рр. і підкосила глобальну фінансову систему. Україні поняття доларизації відомо не з чуток. Незважаючи на те, що українські комерційні банки суттєво знизили свої "доларові" апетити, висока доларизація банківських балансів зберігається і залишається джерелом системних ризиків.

Про це у своїй статті для DT.UA пише Юлія Самаєва. За її словами, частка валютних кредитів і депозитів, за даними НБУ, хоч і скоротилася з пікових значень в 2015 р. на більш ніж 10 п.п., але все одно на сьогоднішній день трохи перевищує 40% загальних обсягів.

"Досі серед клієнтів банків багато компаній з кредитами в іноземній валюті, але з доходами майже виключно у гривні. І регулятор радить банкам консервативно оцінювати кредитні ризики таких позичальників. НБУ очікує, що дедоларизація балансів сектора буде продовжуватися, поки буде зберігатися фінансова стабільність, а темпи інфляції знижуватимуться. Але цей процес не буде швидким", - зазначає оглядачка.

За оцінками НБУ, природний рівень доларизації становить близько 20% для подібних української фінансових систем, тобто українському банківському сектору потрібно зменшити поточний рівень доларових активів і пасивів вдвічі.

Національний банк України очікує підписання угоди з МВФ і отримання першого траншу вже у 2019 році. Виходячи з цього складався макропрогноз НБУ на поточний і 2020-2021 роки. Як повідомлялося, МВФ прибуде в Україну з робочим візитом через кілька тижнів.

Детальніше про проблеми світової економіки та місце в ній України читайте в статті Юлії Самаєвої "Про ризики глобальні та окремі" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі