Високі зарплати керівництву держпідприємств забезпечує розрахунок із "доларом по чотири"

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
Високі зарплати керівництву держпідприємств забезпечує розрахунок із "доларом по чотири" Методика розрахунку не переглядалася 20 років
Щомісячні премії у 100 та 200% від окладу стали для чиновників буденністю - виписуються навіть без пояснення за що.

Методику розрахунку винагороди менеджерів державних підприємств необхідно переглянути, пише в своїй статті для DT.UA редактор відділу економіки та мікробізнесу Сергій Следзь.

У методиці максимально допустимий розмір посадового окладу керівника підприємства може в 200 разів (максимально) перевищувати мінімальний оклад працівника основної професії, якщо вартість активів підприємства перевищує 30 млрд грн. А з урахуванням місячної премії і доплат його розмір може збільшитися приблизно втричі.

"Але ж за 20 років дії постанови №859 гривня знецінилася у вісім разів, і таких підприємств стало, відповідно, набагато більше, ніж в 1999 році, коли за долар давали аж чотири гривні. Логічно, що максимальних зарплат тепер "заслуговують" навіть ті менеджери, які раніше про них і не мріяли", - пише автор.

При цьому міністри та їх заступники, члени спостережних рад і керівники держпідприємств не втомлюються повторювати про підвищення своїх зарплат, аргументуючи це, зокрема, тим, що хороший спеціаліст має отримувати ринкову зарплату.

"А ще захмарні зарплати керівників держпідприємств заважають працювати чиновникам, у віданні яких перебувають ці держпідприємства. На цьому тижні інфікування бацилою "зарплатного синдрому" призвело до скандалу в Кабміні. Спливли грудневі зарплати і небачені раніше підвищення в міністерствах", - зазначає він.

Далі пішло й поїхало – декларації чиновників за минулий рік засвітили їхні зарплати. Підвищення зарплат міністрам і їх заступникам відбулося у всіх міністерствах. У середньому підвищення становило 3,5–5 разів.

"Тепер потрібно чекати на підвищення зарплат народним депутатам. Причому скандал, який підняли журналісти, судячи з усього, нікого не зупинить. Навряд чи зупинить зростання зарплат і сітка окладів топ-чиновників з преміями у 200%, яку з метою пригасити скандал поспішив розробити Кабмін", - резюмує автор.

Докладніше про зарплати чиновників воюючої країни читайте в матеріалі Сергія Следзя "Синдром Смелянського" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі