Всупереч заявам міністра Ставицького, реверс газу зі Словаччини в Україну у вересні не почався

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
Всупереч заявам міністра Ставицького, реверс газу зі Словаччини в Україну у вересні не почався Реверс газу зі Словаччини в Україну у вересні не почався © eustream.sk
Словацький оператор Eustream as. не поспішає починати постачання, оскільки "український партнер не має даних, необхідних для комерційного управління транспортуванням газу".

За станом на 2 вересня 2013 року реверсні постачання газу в Україну через газотранспортну систему Словаччини не почалися. Про це повідомили джерела ZN.UA в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості.

Більше того, і український оператор ГТС - "Укртрансгаз", і словацький оператор - Eustream as. сумніваються в можливості початку реверсних постачань в Україну через Словаччину у найближчі тижні, зокрема через неврегульованість питань реверсу з "Газпромом".

Як повідомили в ексклюзивному інтерв'ю ZN.UA представники словацького оператора Eustream as, Eustream наразі володіє технічними можливостями для реверсних постачань в Україну в обсязі понад 80 млн кубометрів на день.

- Україна планує почати реверсне постачання газу з Європи у промислових обсягах у вересні

"Для реалізації віртуального реверсу газу в Україну необхідна дуже досконала (вищого технічного рівня) співпраця між операторами системи. Якщо у деталях, то український оператор ГТС повинен забезпечити стандартний обмін даними щодо обсягів газу індивідуальних користувачів системи у відповідності з європейським законодавством.

У травні і червні 2013 року Eustream і його український партнер здійснили тестування міжкордонної процедури і обмін даними у відповідності з правилами функціональної сумісності, що діють у ЄС. Тести не були успішними.

Тести показали, що український партнер в даний час не має даних, необхідних для комерційного управління транспортуванням газу. Це базова передумова для здійснення віртуального реверсу в будь-якому з'єднувальному пункті.

Наразі Eustream не має даних від українського партнера, необхідних для початку (постачань - ред.)", - повідомили представники словацької компанії.

Відповідно, є підстави сумніватися і у збільшенні загального обсягу реверсних постачань в Україну "у промислових масштабах" - до 10 млрд кубометрів на рік.

Вирішити деякі питання взаємовідносин у питаннях реверсу сподівається міністр Едуард Ставицький під час зустрічі 2-3 вересня з єврокомісаром з питань енергетики Гюнтером Оттінгером.

Як відомо, реверсні постачання газу Україна почала з листопада 2012 року - з Німеччини через територію Польщі за домовленостями з компанією RWE Supply&Trading GmbH. З боку Польщі оператором ГТС виступає компанія Gaz-System.

З квітня 2013 року почалися постачання природного газу з території Угорщини (оператором ГТС виступає угорська FGSZ LTD). !zn

Читайте також:

Україна більше не у трійці найбільших клієнтів "Газпрому"

"Газпром" заявив, що не блокує реверс газу в Україну: "Нема чого замахуватися"

Україна і ЄС мають намір разом виробити юридичне обґрунтування реверсних постачань газу

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі