Втрати надходжень ПДВ сягають 42% — експерт

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
Втрати надходжень ПДВ сягають 42% — експерт
Головним фактором втрати бюджетних надходжень з ПДВ, на який щороку припадає понад 25% потенційних надходжень, є недоліки податкового адміністрування.

Сучасним інструментом оцінки втрати податкових доходів держави від ПДВ є показник податкового розриву (tax gap). За оцінками Інституту економіки та прогнозування НАН України, 2015-го втрати надходжень ПДВ (податкового розриву з ПДВ) сягали 42,3% потенційних надходжень. Між тим у середньому по країнах ЄС, за оцінками європейських експертів, недоотримані доходи від ПДВ у 2015 р. зменшилися до 12,8% потенційних надходжень (порівняно з 15% у 2012–2013 рр.) і становили від 3,5% у Іспанії до 37,2% у Румунії.

Про це в своїй статті для DT.UA пише Інна Луніна, д.е.н., завідувач відділу державних фінансів Інституту економіки та прогнозування НАН України. На її думку, відхилення фактичних надходжень від потенційних може бути пов'язано або із законодавчими нормами, що передбачають надання пільг у формі звільнень від ПДВ або із недоліками податкового адміністрування чи використанням різного роду схем ухиляння від сплати ПДВ або незаконного отримання бюджетного відшкодування податку.

"Головним фактором втрати бюджетних надходжень з ПДВ, на який щороку припадає понад 25% потенційних надходжень, є недоліки податкового адміністрування, що не дають можливості виявляти тіньові обороти та попереджати випадки ухилення підприємств від сплати податку", - зазначає експерт.

Детальніше про проблеми з надходженням ПДВ читайте в статті Інни Луніної "Може, вже час скористатися наявними резервами?" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі