Яценюк і Абромавічус вимагають від Демчишина "невідкладно" віддати "Центренерго" на приватизацію

Поділитися
Яценюк і Абромавічус вимагають від Демчишина "невідкладно" віддати "Центренерго" на приватизацію Уряд хоче чим швидше приватизувати "Центренерго" © Центренерго
Глава Міненерго не хоче поспіху в приватизації найбільшої енергогенеруючої компанії. Прем'єр і міністр економіки наполягають на своєму.

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк вимагає від голови Міністерства енергетики та вугільної промисловості України Володимира Демчишина негайно передати акції ПАТ "Центренерго" Фонду держмайна для подальшої приватизації.

"Технічні перешкоди навмисне зводяться для того, щоб не приватизувати компанію "Центренерго". Тому, пане міністр, уряд України вимагає від вас негайної передачі пакету акцій "Центренерго" ФДМ, як це було прийнято розпорядженням Кабінетом міністрів України", - сказав прем'єр.

Ще 23 червня Кабмін доручив Міненерго протягом 10 днів передати держпакет акцій "Центренерго" Фонду держмайна.

Демчишин, який раніше неодноразово заявляв про те, що вважає нинішню ситуацію невідповідним часом для приватизації "Центренерго", заперечив Яценюку, зазначивши, що "перш ніж продавати це підприємство, потрібно демонополізувати ринок теплової генерації". Глава Міненерго запропонував дочекатися результатів розслідування на ринку, яке розпочав Антимонопольний комітет (АМКУ).

Свою позицію Демчишин пояснив побоюванням, що в разі приватизації "Центренерго" дві-три компанії на ринку при наявності змови зможуть маніпулювати тарифами. Крім того, Демчишин додав, що ще однією технічною проблемою є значний і сумнівний борг перед "Ощадбанком" (Київ) за зберігання акцій.

У відповідь Яценюк вибухнув різкою критикою міністра за опір приватизації "Центренерго".

"Розслідування Антимонопольного комітету не має ніякого відношення до приватизації "Центренерго", – заперечив прем'єр, додавши, що "Ощадбанк" вже повідомив про готовність пробачити борг компанії в 1 млн грн.

Прем'єра підтримав міністр економіки Айварас Абромавічус, відомий як один з головних прихильників приватизації в Кабміні. Глава МЕРТ зазначив, що практично в усіх великих підприємств, які виставляються на приватизацію, є сильний вплив на галузь. Однак чекати результатів тривалих антимонопольних розслідувань недоцільно, так як збиток від неефективного управління цими держкомпаніями буде все одно вище.

Абромавічус нагадав, що на "Центренерго" претендують "іноземні інвестори". На його переконання, приватизувати "Ценртэнерго" необхіно одним з перших, щоб "показати, що приватизація робиться по-новому".

Раніше голова ФДМ Ігор Білоус повідомив, що ОПЗ і "Центренерго" входять в перелік пріоритетних для приватизації. Конкурси з їх продажу плануються на листопад-грудень цього року.

На початку липня міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин заявив, що державі потрібно було б зберегти контроль над "Центренерго". "Мати оперативний контроль – зовсім інший рівень впливу, ніж через регулятори. Я б не поспішав відмовлятися від неї", – сказав він.

Приватизацією "Центренерго" цікавляться три-чотири "реальних" інвестора. До підприємства придивляються в тому числі французи і американці.

Сьогодні "Центренерго" на 80% належить державі і є останньою тепловою енергогенеруючоюї компанією, яку контролює держава.

Крім того, це одна з найбільших енергогенеруючих компаній України - вона виробляє близько 8% всієї електроенергії в країні. Обслуговує Київську, Харківську і Донецьку області, до її складу входять три теплові електростанції – Вуглегірська ТЕС, а також Зміївська та Трипільська.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі