Якщо Рада дозволить продаж землі, масових акцій протесту не буде - соцопитування

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Якщо цікаво громадянам країни, то влада на їхню думку (дозволяти чи не дозволяти вільний продаж землі) може спокійно чхнути.

Якщо Верховна Рада дасть добро на вільний продаж землі у приватні руки, то влада може спати спокійно - більшість українців (навіть не дивлячись на те, що вони проти) поставляться до цього пасивно і не вийдуть на жодні масові протести.

Про це свідчать результати загальнонаціонального соцопитування Центру Разумкова, результати якого має ZN.UA.

Згідно з ним, якщо влада все ж введе вільний ринок сільськогосподарських земель, то противники цього кроку нічого робити не будуть. У всякому разі, більше половини (51%) з них.

«Ми не віримо в себе. Зі згаданих вище 51% противників вільного ринку землі, майже три чверті (64%) пальцем не поворухнуть, оскільки не вірять, що «протести і моя участь у них будуть мати якийсь результат». Ще 14% вважають, що в їхньому місті чи селі «ніяких протестних акцій, до яких можна було б приєднатися, не буде». 7% відверто сказали, що побоюються репресій з боку влади», - коментує результати директор соціологічних програм Центру Разумкова Людмила Шангіна.

Окрім того, згідно з соцопитуванням, 20% противників будуть збирати підписи під петиціями, по 8% можуть взяти участь або у діяльності громадських організацій та/або партій, що виступають проти зазначеного ринку, або у санкціонованих мітингах і демонстраціях.

І лише близько 7% повідомили, що готові до дій, яких влада дійсно поки боїться: пікетування органів влади, несанкціонованих мітингів і демонстрацій, перекриття доріг і вуличних безладів.

Опитування проведено з 28 січня по 2 лютого 2012 року у всіх регіонах України. Опитано 2005 респондентів старше 18 років. Теоретична похибка вибірки - 2,3%. Проведено п'ять фокус-груп: дві з фермерами (у Дніпропетровській та Львівській областях), три - з власниками паїв (у тих же областях, а також в АР Крим, де, як відомо, земельне питання не тільки земельне, і не питання, а велика проблема). Проект виконано за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Додаткові результати соцопитування читайте у статті Людмили Шангіної "Про землю, або Нотатки на полях інтерв'ю президента" у свіжому номері "Дзеркала тижня. Україна". !zn


Читайте також:

Парадокс: Власниками землі сьогодні почуваються орендарі, а не законні власники паїв

Рада продовжила мораторій на продаж землі до 1 січня 2013 року

Українці не хочуть введення ринку землі, але за референдум з цього питання


Закон «Про ринок земель» викликає нерозуміння і критику українських аграріїв

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі