ЄС виділить Україні 26 млн євро для підтримки земельної реформи і фермерських господарств

Поділитися
ЄС виділить Україні 26 млн євро для підтримки земельної реформи і фермерських господарств © Андрій Товстиженко, DT.UA
Сторони вже підписали відповідну угоду.

Україна і Єврокомісія підписали Угоду про виділення 26 млн євро, які спрямують на підтримку розвитку сільського господарства та малого фермерства в Україні. Також частину грошей виділять на підтримку земельної реформи.

Документ підписали у вівторок, 28 січня, віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба та європейської комісар з питань Європолітики сусідства і розширення Олівер Варгеі в рамках засідання Ради асоціації Україна-ЄС.

Згідно з пояснювальною запискою, угоду підписали з метою залучення макрофінансування від ЄС для сприяння розвитку "більш інклюзивного та конкурентоспроможного аграрного сектора, орієнтованого на зростання і сталий розвиток малих і середніх фермерських господарств та малих і середніх підприємств".

Також гроші спрямують на підтримку земельної реформи шляхом об'єднання державного земельного кадастру та державного реєстру майнових прав, реформи установ і системи землекористування. Також кошти будуть сприяти проведенню інституційних та галузевих реформ у сфері сільського господарства та розвитку сільських територій.

Зазначено, що гроші спрямовані на "зміцнення цільового ланцюжка вартості в сільському господарстві та забезпечення доступу малих фермерських господарств до фінансування шляхом введення грантових програм".

Кабінет міністрів України затвердив проєкт відповідної угоди 24 січня.

Нагадаємо, 13 листопада народні депутати прийняли законопроєкт про ринок землі у першому читанні. У другому читанні законопроєкт планують розглянути вже в лютому. Зазначимо, що ухвалення закону про земельний ринок є однією з умов виділення Міжнародним валютним фондом нового макрофінансового траншу для України. Без виконання цією умови МВФ не розгляне заявку, а також не погодить розмір траншу і графік надходжень.

Крім того, депутати запустили процедуру ліквідації Держгеокадастру, що спростить продаж землі в майбутньому.

Прийнятий законопроєкт є серйозним проривом у створенні ринку землі, але його відкриття має супроводжуватися застосуванням допоміжних заходів, які зроблять ринок максимально прозорим і ефективним. Важливо, щоб це додаткове законодавство було прийнято до відкриття ринку землі.

Докладніше читайте у статті Клауса Дайнінгера "Земельна реформа для українця" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі