Зеленський підписав останній закон, необхідний для відділення "Оператора ГТС"

Поділитися
Зеленський підписав останній закон, необхідний для відділення "Оператора ГТС"
Депутати підтримали документ 3 грудня.

Президент Володимир Зелнський підписав останній закон, яким процес передачі ГТС України від "Нафтогазу" до новоутвореного "Оператору ГТС" буде закінчено. Цим законом – Про внесення змін до розділу ХХ "Перехідні положення" Податкового кодексу України щодо створення умов для забезпечення виконання зобов'язань України щодо відокремлення діяльності з транспортування природного газу, - "Оператор ГТС" звільняється від сплати ПДВ. Про це повідомляє прес-служба Офісу президента.

"Крім того, згідно з документом, тимчасово, до 1 січня 2021 року не вважаються поставкою товарів (послуг) операції з надання (передачі) і повернення за договором позики природного газу, що використовується для забезпечення діяльності з транспортування природного газу магістральними газопроводами", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, що 3 грудня депутати підтримали законопроект 2359-1, який звільняє від сплати ПДВ операції з передачі новому оператору газотранспортної системи (ГТС) майна, необхідного для транспортування газу. "За" були 328 парламентаріїв.

31 жовтня Рада ухвалила у другому читанні і в цілому законопроєкт, необхідний для відділення від "Нафтогазу" діяльності з транспортування газу, сертифікації нового незалежного оператора газотранспортної системи та створення умов для укладення транзитного контракту з "Газпромом" за європейськими правилами.

18 вересня уряд оновив план анбандлінгу "Нафтогазу". Новим оператором ГТС буде ТОВ "Оператор газотранспортної системи України", яке зараз є 100% "дочкою" "Укртрансгазу". Новий оператор зможе повноцінно запрацювати із січня 2020 року.

Модель анбандлінгу відповідає вимогам Третього енергопакету, що відкриває дорогу для підписання нового транзитного договору згідно з європейськими правилами. Діючий транзитний контракт між "Нафтогазом" і "Газпромом" закінчується 1 січня 2020 року.

Докладніше читайте в матеріалі Алли Єрьоменко "ГТС слізьми не зарадиш" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі