Зниження транзиту переверне газовий ринок України

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
Зниження транзиту переверне газовий ринок України © Алла Єременко
Незважаючи на всі розмови про реверс, фізично газ з заходу України до її центральних та східних районів не надходить.

Зниження транзиту в буквальному сенсі переверне газовий ринок України. Юридично ми вже два роки не купуємо газ в Росії, через нашу ГТС транспортується тільки транзитний газ. Однак при цьому система працює в основному на "газпромівському" газі. У 2017-му в неї надійшло 93 млрд кубометрів російського газу, близько 20 млрд українського і зовсім небагато (близько 11 млрд) купленого в Європі (в основному російського ж).

Про це у своїй статті для DT.UA пишуть Алла Єрьоменко та Ігор Маскалевич. За їхніми словами, газ рухається зі сходу за двома коридорами: більша частина - на Ужгород, менша - на південь у бік Чорного моря і по Трансбалканському трубопроводу в Румунію, Болгарію, Туреччину, Балканські країни та Італію.

"Незважаючи на всі розмови про реверс, фізично газ з заходу України до її центральних і східних районів не надходить. На схід від Дніпра система наповнена виключно російським і місцевим газом. В результаті під час короткої березневої газової кризи (так званий "прикрути") газ в країні був (запаси в сховищах перевищували 10 млрд кубометрів), але щоб подати його оперативно на схід, треба було реверсувати систему", - зазначають автори.

За їхніми даними, реально може постати питання про те, що потоки газу в газотранспортній системі різко впадуть до наступного рівня: видобуток в Україні (20-27 млрд кубометрів ) + імпорт (10– 12 млрд) + і частина російського транзитного газу (як загрожує "Газпром", 15-25 млрд кубометрів на рік). Причому постачати його "Газпром" має намір в основному в період пікового попиту. Це приблизно вдвічі менше, ніж у 2017-м.

"Такий сценарій для ГТС вкрай непривабливий і небажаний, але бути готовими до нього необхідно. Причому газ доведеться подавати в основному із заходу на схід, одночасно зберігаючи коридор для російського транзиту, - пишуть оглядачі. - Реструктуризація неминуча. Зараз "Укртрансгаз" має колосальні надлишкові потужності. Система створювалася з урахуванням транзиту близько 290 млрд кубометрів в рік, зараз завантажена максимум на 130 млрд. Потрібні компресори меншої потужності, необхідна адаптація підземних сховищ (тільки в чотирьох з дюжини ПСГ є можливість викачувати газ компресорами). Треба розвивати наявні ПСГ в Центральній Україні. Для початку хоча б пріоритетно наповнювати їх на зиму. Інакше нам цієї зими можуть спокійно влаштувати друге "прикрути", на тиждень, а то й на два. А можуть і на довше".

Детальніше про втрату Україною статусу транзитера газу читайте в матеріалі Алли Єрьоменко та Ігоря Маскалевича "За кордоном труби кладуть похмуро" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі