Зростання безробіття, падіння ВВП: Кабмін опублікував програму відновлення економіки

Документ
Поділитися
Зростання безробіття, падіння ВВП: Кабмін опублікував програму відновлення економіки Кабмін опублікував свою антикризову програму © Прес-служба Кабміну України
Прогнозоване падіння економіки України є наслідком низки глобальних шоків.

Кабінет міністрів ввечері 28 травня опублікував комплексну програму з відновлення вітчизняної економіки, в якій прогнозує, що в 2020 році валовий внутрішній продукт України може скоротитися на 4-8%, якщо порівняти з 2019 роком.

"За прогнозами МВФ, очікується падіння світової економіки на 3%. Своєю чергою, Україна традиційно є більш вразливою до економічних шоків: ВВП може впасти на 4-8%, якщо порівняти з 2019 роком", - йдеться у програмі, ухваленій на засіданні уряду 27 травня.

Також у документі вказується, що прогнозоване падіння економіки України є наслідком глобальних шоків: несприятливої ситуації на важливих сировинних ринках, закриття товарних ринків для українських експортерів, зміни глобальних виробничих ланцюжків.

"В результаті, за прогнозами НБУ, Україна у 2020 році може зіткнутися з падінням експорту (-10%), імпорту (-14,5%), розширенням дефіциту бюджету (8% ВВП) та зростанням рівня безробіття (до 9,5%)", - сказано в програмі.

"У Програмі враховані ініціативи за наступними напрямами: доступ до фінансів, доступ до ринків, дерегуляція, модернізація і розвиток, доступ до інфраструктури. Важливою частиною Програми буде системна і ґрунтовна підтримка вітчизняного виробника. Принциповим пріоритетом є створення робочих місць і сплата податків в Україні", - йдеться в повідомленні.

Зазначається також, що Програма передбачає широкий спектр методів підтримки, зокрема, допомога просування експорту, доступні кредити та грантові програми, розширення участі малого і середнього бізнесу в державних закупівлях тощо.

У підготовці Програми брали участь більше 90 розробників, серед яких аналітичні центри, бізнес-асоціації та окремі компанії, серед них представники середнього і малого бізнесу.

Нагадаємо, що аналітики оцінили падіння ВВП України в квітні до 12% р/р з 4,5% р/р у березні. При цьому, сільське господарство залишається стійким до кризових явищ, чого не можна сказати про промисловість. Падіння промислового виробництва поглибилося до 16.2% р/р (з 7.7% р/р у березні).

Своєю чергою, глава Мінекономіки Ігор Петрашко повідомив, що підстави для зміни прогнозу зниження реального валового внутрішнього продукту (ВВП) України в 2020 році поки відсутні. Кабмін очікує падіння ВВП в поточному році до 5%.

Згідно з даними Держстату, реальний ВВП України в першому кварталі 2020 року впав на 1,5%, якщо порівняти з першим кварталом 2019 року. У порівнянні з попереднім кварталом скорочення ВВП склало з урахуванням сезонного фактора 0,8%.

Про те, чи переживе українська економіка глобальний шторм читайте в статті Тетяни Богдан "Протидія економічній кризі: глобальні та національні аспекти" для ZN.UA.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі